Premiär: Randiga Rut – Ska vi gå och fika?

Foto: Mimmi Nordin

Randiga Rut släpper på fredag sin nya singel Ska vi gå och fika? men redan nu kan du tjuvlyssna här på bloggen! 12 maj får vi dessutom äntligen lyssna till bandets debutalbum och inför detta fick vi en intervju som du kan läsa här under. Bara bra saker alltså, hugg in!

Hej Randiga Rut! Välkomna till Sound of Hisingen, hur är läget med er?

Hej och tack va kul, vi mår skapligt tack. Hoppas ni mår bra. 

Vad har ni för er just nu?

Vi har så smått börjat repa inför vår release i juni samt även en övningsspelning innan dess. Det var 1 1/2 år sedan vi spelade live så det känns lite spänt och pirrigt med nya låtarna. Annars längtar vi mest till när vinylen kommer från tryckeriet, kommer kännas speciellt och kul att se att den finns. 

Vilka ingår i bandet?

Vi är fyra i bandet; Vera Stigmar, Emma Wallerö, Karin Wallerö och Hanna Winberg

Berätta gärna lite om bandet, om hur ni träffades och vad som fick er att vilja göra musik tillsammans.

Vi träffades på Björkbackens musikkollo sommaren 2009 (och återvände även året därpå, som band). I sommar har vi alltså varit ett band i åtta år. När vi, 14 år gamla, skrev vår första låt där på kollot, hade vi jätteroligt och ville lära oss instrument så då skaffade vi replokal till samma höst. 

Nog hade vi varit vänner utan bandet, men det är svårt att föreställa sig, eftersom låtskrivandet och repmiljön alltid varit det veckovisa sättet vi umgåtts på. Fast det går ju heller inte att föreställa sig bandet, så som det är, om vi inte hade varit bästa vänner.

Ni har ett väldigt fint gruppnamn, hur kommer det sig att det blev just det?

Haha tack. Som det kanske går att ana så är det namnet lika gammalt som oss, eller ja bandet. Tror det var Karin som klämde fram det på kollot och vi andra tyckte typ att det lät som Tant Strul eller Ebba grön. 

Hur skulle ni beskriva er musik?

Vi skulle nog beskriva vår musik som både allvarlig och rolig. Enkel och politisk. I början var det väldigt gitarrigt med texter utan röd tråd, bara massa åsikter staplade på varandra typ. Nuförtiden är grunden ofta pianomelodier och texterna mer genomtänkta. 
Det har alltid varit sångbaserat, i många låtar sjunger vi alla fyra tillsammans, ibland i stämmor men inte minst unisont. 

Hur ser skrivprocessen ut? Vem gör vad i bandet?

Vår skrivprocess är gemensam. Det är förstås fritt fram att komma med egen låttext men det har nog aldrig hänt. Vi pratar ett tag om ett visst ämne och så antecknar någon eller två under tiden. Ibland fastnar vi såklart direkt i de första meningarna men det brukar lossna om vi funderar kring vad varje vers eller refräng var för sig ska säga, innehålla eller ge för känsla. Det är roligt att skriva tillsammans och fylla i varandra, man fastnar inte lika lätt i kritik och initiativen blir fler.

Har ni några musikaliska förebilder?

Tror nog att Säkert!s skivor är de som vi lyssnat allra mest på. Hon överträffar ju sig själv med varenda nytt album hon släpper. Iiris Viljanen och Nord och Syd lyssnar vi också mkt på. 

Ni släpper ert debutalbum Frågorna 12 maj! Kan ni berätta lite om hur arbetet med skivan har sett ut?

Ja. Vi har spelat in Frågorna utspridda dagar och helger under fjolåret. Ett par låtar på skivan är dock betydligt äldre än så, men med nya arrangemang, medan andra skrivits tätare inpå inspelningstillfälle. 

När vi satte igång med skivinspelningen visste vi inte hur det skulle bli riktigt, mer än att vi hade ett par låtar som väntade på att bli inspelade och par nya låtidéer. 
Vi har haft gästmusiker som spelat trummor, stråkar och blås vilket gjort att låtarna vuxit på ett sätt som vi inte kunnat göra själva. En dag hade vi en barnkörsinspelning också. Så roligt och intensivt. 

Är det något speciellt som ni vill säga med albumet?

Vi hoppas att skivan kan kännas trösterik och rolig att lyssna på. Vi vill sjunga om politiska frågor och inte främst om oss själva. Vi tkr om gamla sakliga kampsånger och sånt. 
Men våra låtar handlar också mkt om stress, oro och skam. Att inte kunna slappna av, att älta allt man säger och att vara introvert i extroverta miljöer till exempel. 

Finns det något spår på skivan som betyder extra mycket?

Tror var och en har lite olika favvolåtar men Hur går det med killarna? är lite extra betydelsefull för alla för den var så rolig att skriva och kändes viktig direkt. 
Folk bara tar för givet att alla tonåringar upplever samma saker och att det händer så mkt för alla på kärleksfronten. Vi var och är så trötta på det och alla middagar man suttit tyst när andra delar med sig. 

Är det någon låt från albumet som ni gillar extra mycket att spela live?

Vi är tyvärr inget liveband. Har aldrig varit med om att en låt liksom gör sig live? Hoppas att någon låt från skivan, som ännu är oprövad live, kan bli en sådan låt. Det ser vi fram emot. 

Har ni några spelningar inbokade framöver som vi inte får missa?

Jaa, kom gärna på vår releasespelning! Den äger rum på Scalateatern onsdag den 14 juni. 18-19 augusti ska vi upp till Luleå och spela på Musikens makt. Vi var där för två år sedan och vet att det är en jättebra festival. 

Hur ser era planer ut för 2017?

De kretsar nog mest kring skivsläppet!

Förhandslyssna på singeln Ska vi gå och fika? här!

Följ Randiga Rut på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com