Philip Fritz – Philip Fritz (Album)

ÄNTLIGEN får vi lyssna till Philip Fritz självbetitlade debutalbum! Vi har väntat på det sedan han släppte sin debutsingel Slå dig fri i vintras, en låt som vi blev väldigt förtjusta i här på bloggen.

Det är något speciellt med just debutalbum, när en artist får dela med sig av sin historia för första gången. Philips album är djupt personligt och det är en minst sagt lovande debut med låtar som griper tag i dig och stannar kvar hos dig även då sista tonen klingat ut. Det är ärligt, genuint och avskalat med stort fokus på texterna. Det här lovar gott inför framtiden och vi hoppas att fler upptäcker hans musik för den är väl värd att lyssnas på.

Albumet är producerat i den legendariska Nacksvingstudion i Göteborg av Isak Edh. För kompet står musiker från bland annat Håkan Hellström, Augustifamiljen och Strandvägen. Albumet finns även på vinyl.

Jag träffade Philip på Nacksving i veckan för att prata om det nya albumet.

Hur känns det!

Det känns bra, men jag är fruktansvärt trött på den. Det blir väl så, jag har hört låtarna i två års tid nu. De har så klart fått nytt liv när jag spelat dem men det är lite av en blandning. Jag tror att den äldsta låten, Fåglarna ser dig än, är från 2010. Så några låtar har funnits med väldigt länge och några har jag skrivit just för skivan.

Men det känns väldigt bra och jag är jättestolt!

Vilken låt skrevs sist?

Det känns som djävulen väntar, den har även fått en video som släpps samma dag som skivan släpps. Den skrev vi här i studion tillsammans jag och Isak. Vi gjorde en grund med elgitarr och sen så la vi på grejer och det sista var att skriva en text.

Skriver du på nytt?

Ja, jag skriver på låtar till ett nytt album.

När man släpper en debutskiva har man ofta samlat på sig låtar under en längre tid. Är det bara nya låtar du jobbar med nu?

Exakt, det är mest nytt men några gamla. Jag gör massa demos nu och ser vad som ska vara med. Det blir nog lite annorlunda jämfört med nu, mer distat framför allt. Låtarna till den här skivan har jag skrivit med gitarr på mitt rum. Nu kan jag bygga upp låtarna i studion och då blir det så klart på ett helt annat sätt. Jag kan skriva vissa låtar samtidigt som vi spelar in. Det är bra att jobba på fler olika sätt.

Är det någon låt på albumet som betyder extra mycket för dig?

Jag är trött på det mesta som sagt, haha! De är rätt så olika alla låtarna. Slå dig fri är väldigt personlig och det kanske är den som betyder mest för mig. Spår nummer fem, Du kommer aldrig att bli hel, är en hemsk låt. Jag hatar den, haha! Den har varit störig under hela inspelningen. Jag sjöng i fel tonart och det kändes inget bra.

Varför fick din bråkiga kompis vara med på albumet då?

Jag tycker att man måste ha en bråkig kompis som man kan bråka med ibland. Den är väldigt rolig att spela live men det var svårt att spela in den. Men den blev bra till slut.

Vilken del i processen gillar du bäst? Jag tänker på skrivandet, inspelningen och att spela låtarna live.

Att spela helt klart, det är där man mår som bäst. Alla delar är lika viktiga men det kan vara jobbigt att skriva en text och hitta saker som är jobbiga att tackla. Det kan vara smärtsamt att skriva.

Vad innebär skrivandet för dig? Du säger att det är smärtsamt, förändras du efter att ha skrivit en text?

Man distanserar sig så klart. Det jag kände när jag skrev Slå dig fri sitter jag inte och känner nu eller när jag spelar den. När jag skrev den mådde jag väldigt dåligt. Det här är min psykolog, alla måste få ur sin skit och det här är mitt sätt. Det är roligt och intressant att göra låtar som betyder något.

Lyssna här!

Följ Philip Fritz på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com