Intervju: Viktor Olsson

Foto: Erik Olsson

2015 släppte Viktor Olsson sitt hyllade debutalbum Stenungsund där han skrev om sin uppväxt och vägen fram tills skivan släpptes. Förra året fick vi den fina EP:n Alla lämnar till slut vilken följdes av en längre turné tillsammans med Anna Ternheim. Sedan debuten har han synts lite överallt och gjort ett stort antal spelningar. I år har det varit lite tystare kring honom men i mars gjorde han en galet fin spelning hemma i Stenungsund.

Att träffa Viktor för att stämma av året och blicka fram mot nästa är en fin tradition som jag är väldigt tacksam för. Läs intervjun här under där Viktor berättar om det gångna året och om arbetet med nya skivan.

Vad har du haft för dig i år?

All tid har gått åt att jobba fram den nya skivan som beräknas släppas till våren 2018. 
Efter att jag släppte första skivan var jag ute och spelade en massa, sedan släppte jag EP:n och turnerade med Anna Ternheim 2016. När jag kom hem från den turnén hade jag inga pengar, ett långt förhållande som tagit slut, ett andrahandskontrakt som gått ut och jag inte visste vart jag skulle ta vägen. Någonstans där stannade jag upp och funderade på om jag skulle fortsätta med musiken eller vad som skulle hända. Jag flyttade hem till mina föräldrar och mådde rätt dåligt under en lång tid. Jag har kämpat på med musiken i 9-10 år och när jag kom hem från den sista turnén så var jag helt slut, och jag hade varken ingen eller inget som väntade på mig. 

Första skivan och EP:n hyllades i media men nådde kanske inte ut på ett sätt till folk som jag hade hoppats på. Jag hade en del av nya skivan klar då men då såg skivbolaget som jag hade då inte någon direkt framtid för mig så då valde de att vi skulle gå skilda vägar. Jag har haft svårt med prestation hela livet och jag tog det väldigt väldigt hårt och personligt. Så det tog mig drygt ett år att påbörja något nytt och inleda arbetet med nya skivan. 

Det skulle vara fantastiskt att toppa listorna men det har aldrig varit min ambition. Jag skriver låtar och sedan vill jag ut och spela dem, det är så det funkar och så hoppas jag att folk diggar det jag gör. Jag vill vinna hjärta för hjärta. Jag vill bygga upp något tillsammans med de som lyssnar. När jag började lira så kände jag absolut noll människor i musikbranschen. Hur den fungerar eller hur man gör. 

Vad tänker du på när du ser tillbaka på de två år som varit?

Det som hänt mig de senaste två åren tror jag har varit extremt lärorikt. De första sju åren när jag höll på med musik hände ingenting och plötsligt så kom jag i kontakt med Mauro Scocco och Tomas Andersson Wij och då rullade allt igång. Sedan kom den här dippen som kan komma oavsett vem du är och vad du gör. Ingen karriär går spikrakt. De flesta band får inte sitt genombrott efter första skivan. Musik som tvingas fram kommer aldrig att bestå. Jag satte alldeles för mycket press på mig tidigare. Varför gör jag det här? För vem gör jag det här? Kommer den här personen digga det här, kommer den digga det där? Jag byggde så mycket upp så mycket ängslan kring att vad händer om jag inte blir han som sjunger?
Och sen när jag väl var han som sjunger byggde jag upp ängslan kring, vad händer om jag inte förblir han som sjunger?

Men det ända som betyder något är att folk lyssnar, att få deras historier till låtarna. En kvinna skrev att hon lyssnade på mina låtar när hon mådde dåligt för att må bra. Jag träffade ett par föräldrar som berättade att deras dotter hade bilder på David Bowie och mig på väggen, det var fantastiskt att få höra. 

Du gjorde en väldigt fin spelning i Stenungsund i mars tidigare i år. 

Fullsatt hemmaplan är så klart en höjdpunkt såhär långt. Ord är överflödiga. 
Det var en magisk kväll och jag vill återigen rikta tack till alla som svänger förbi när jag lirar.
Människor som betalar pengar för att resa och se mig spela.

När skrev du låtarna som finns med på nya skivan?

Lite mindre än halva skivan skrev jag 2016 och resten av låtarna på skivan har jag skrivit i år. Så efter mycket om och men så bestämde jag mig för att göra det själv. Just idag är jag inte signad så jag har fått bekosta allt själv. 

Kan du berätta lite om inspelningen?

Jag har spelat in den i Stockholm på Kungsholmen med två polare till mig, Jonathan Lundin och Axel Jonsson Stridbeck. Den blir i detta nu mixad på Nacksving av Anders Lagerfors. Det är nog den roligaste skivan jag gjort. Det är mycket ös och är det något som jag skulle vilja så är det att ge ännu mer energi åt de låtar som ska ha energi. Det känns bra och jättekul. Skivan kommer förhoppningsvis att vara klar i december.  

Sedan ska vi hitta ett sätt att få ut den, nu fokuserar jag på att den ska bli klar. Men det kommer den att bli och det känns otroligt skönt. Man vet inte hur många skivor man har i kroppen förrän man har gjort dem. Jag hoppas att den ska släppas före sommaren för jag vill ju ut och spela också. 

Du får gå all-in under sommaren nu då med spelningar, festivaler och vardagsrum.

Ja, det är något med det. Älskar kontrasterna som finns i det. Ena dagen på en festival och andra i ett vardagsrum. Kan man göra det så är det fantastiskt. Jag vill spela så mycket som möjligt. 

Hur är stämningen på skivan?

Bryan Ferry sa att man har två låtar i sig, en snabb och en långsam. I slutändan handlar alla låtar om samma sak. Låtarna handlar om det som hänt och händer. Det är väl naturligt att det tar vid där det andra slutade. Jag känner mig ganska lugn och tycker att det är ett väldigt bra album. Jag känner att låtarna kommer att göra sig väldigt bra live, det kommer att bli väldigt bra konserter med mycket ös. Jag har ibland hållit tillbaks lite, vilket jag inte gör nu. Men jag gör de låtar som jag gör och får hoppas att andra gillar det lika mycket som jag. Nu har jag den bästa framtiden framför mig när jag bara kan lyssna på albumet utan att någon tycker eller tänker något. Bara hörlurarna och jag.  

Kommer skivan att släppas på vinyl?

Har man verkligen gjort ett album om man inte släpper det på vinyl? Jag hoppas och tror det men det är en kostnadsfråga. Kanske blir det en exklusivare variant med kanske ett par hundra exemplar. Men det har ju också att göra med hur den kommer att ges ut och så vidare. 

Har din bror tagit bilder till omslaget även denna gång?

Ja det har han gjort. Den kommer att bli en snygg vinyl. Jag tycker någonstans att skivan känns full av liv, men på ett sorgligt sätt. Den är färgrik men sorglig, det finns inga peppande låtar direkt. Bilden passar väldigt bra in i detta. 

Några sista ord?

Skivan handlar om vad som händer med de som stannar kvar. Jag blev kvar, mina polare kom tillbaka. Det handlar om att samla ihop skärvorna och inte stanna i det som stannat. 
Sedan vill jag tacka alla människor som peppar och hör av sig och väntar på ny musik.
Det är tack vare deras köp av biljetter med mera som bekostat skivan. 
Nu ökar vi. Uppåt och framåt. 

I väntan på nya skivan fortsätter vi att lyssna EP:n och debutalbumet.

Följ Viktor Olsson på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com