Intervju: Vanessa Liftig

Göteborgsproducenten och artisten Vanessa Liftig släpper idag albumet Göteborgs pyramider. Vi fullkomligt älskar det här och vi gissar att det kommer bli ett av de album som vi håller högst under året. Vi fick en intervju med Vanessa som du kan läsa här. Hugg in!

Hej Vanessa! Hur är läget med dig?

Hej! Tack, det är så fint det kan bli i ett Göteborg som blomstrar!

Vad har du för dig just nu?

Just nu sitter jag i auditions till skolan The Music College, vi träffar alla som söker till nästa läsår. Sen förbereder jag mig inför releasekalas på fredag.

Kan du berätta lite om dig själv och vad du gjort tidigare?

Jag är producent, låtskrivare och musiker, uppvuxen i Göteborg. Älskar att göra musik och kan sitta i timmar utan break. Jag har jobbat med musik sen jag var tolv år så jag har hunnit med en hel del olika typer av projekt. Ofta hamnar jag i Hip Hop-sammanhang. Där har jag till exempel samarbetat med Embee och The Wu Tang Clan.

Du släpper ditt nya album Göteborgs pyramider. Kan du berätta lite om skrivprocessen och hur inspelningen sett ut?


Jag har producerat merparten av albumet hemma och lagt all sång med headset- miken till min iPhone. När jag sen har en färdig låt tar jag med den till studion och sjunger in med ordentlig mikrofon. Själva skrivandet har mest skett på natten. Jag älskar nätter. Jag har jobbat väldigt långsamt och utan tanke på vart det hela ska leda. Länge tänkte jag faktiskt att jag aldrig skulle ge ut musiken – men så blev det inte.

Var det självklart för dig att producera albumet helt på egen hand?

Ja. Jag har velat vara ensam och har behövt space. Jag har tydliga idéer och lär mig hela tiden nya lösningar eftersom ingen sitter bredvid och fyller i mina luckor.

Är det något spår på albumet som betyder extra mycket för dig?

Ja, Årtusendets gåta som handlar om trauma. Den har varit lite svår att släppa ifrån sig men jag är glad att jag gjorde det nu.

Var det någon av låtarna som var svårare än de andra att skriva?

Skitungar! Den satt oerhört långt inne. Jag petade med det beatet i ett år utan att veta hur jag skulle skriva på det. Extremt frustrerande. Sen en dag bara lossnade det, allt kom inom några timmar. Det är ju så märkligt hur sånt kan fungera…

Vad tycker du har varit roligast med att spela in albumet?


Utan att blinka vill jag säga att det roligaste var att spela in live-stråkarna. Ellen Hjalmarsson som spelar är helt fantastisk och en väldigt god vän så vi har haft magiska stunder i studion.

Varför fick just Göteborgs pyramider ge namn åt albumet?

Jag gjorde låten som heter så och sen fick jag många reaktioner från vänner som tyckte att det lät coolt, så då föddes idén att döpa plattan till det. Titeln betyder många olika saker, det känns väldigt symboliskt och säger någonting som jag tycker om. En pyramid kan stå för många olika saker.

Du funderade ett tag på att lägga ner musiken, men så har vi nu fått det här fantastiska albumet. Vad var det som fick dig att hitta tillbaka till låtskrivandet?

Tack allra hjärtligast för fin respons! Många låtar på plattan föddes ur ett behov av att uttrycka mig och bearbeta saker som hänt. Jag har låtit tiden och musiken läka sår.

Du sjunger på svenska nu, till och med på göteborgska. Hur har det påverkat låtskrivandet och dig som artist?


Jag känner mig väldigt mycket som mig själv, texterna kommer mer naturligt. En tillhörighet och en skön känsla av att verkligen visa min förankring här i Göteborg. Jag är stolt västkustare.

Skivomslaget är riktigt snyggt. Har du gjort även det själv?

Tack! Omslaget är gjort av Cecilia Anefelt. Hon är väldigt, väldigt bra på det hon gör. Jag älskar hennes grejer och är så glad att hon ville jobba med mig.

Om man vill se dig spela i sommar, vart ska man bege sig då?

Jag spelar på Göteborgs Kulturkalas den 18:e augusti i Bältesspännarparken.

Det är ju väldigt gött ute just nu. Hur spenderar du helst en sommardag i Göteborg?


Ja, Göteborg är livet just nu. Antingen hänga vid Champagnebaren och jazzklubben Unity som ligger vägg i vägg, eller äta glass med min lilla son Oscar i parken vid Olskrokstorget.

Några sista ord?

Tack för fina frågor och varmt välkommen på releasefest i morgon! Vi håller till på Champagnebarens underbara innergård med start 21:00.

Följ Vanessa Listig på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com