Intervju: St Andreas berättar om sitt andra album Blod och Ben

St Andreas har släppt sitt andra album Blod och Ben. Ett fantastisk album att gå vilse i under höstens första dagar. För att få veta lite mer om albumet och för att få veta lite mer om vad de har på gång framöver fick vi en intervju med bandet som du kan läsa här. Hugg in!

Hej St Andreas! Hur är läget med er?

Tack bra, vi är peppade på höst – grotta in oss i replokalen och komma ut o spela.Vad har ni för er just nu?

Planerar inför releasepartaj nästa torsdag den 31 augusti.Berätta gärna lite om bandet och vilka som ingår.

Simon från Northampton, basisten, gillar obskyr brittisk pop, new wave och funk. Estrella, saxofonisten, lärare och intellektuell boknörd samt gammalt Suedefan. Lovisa är den naturvilda hackern som spelar trummor som ingen annan. Natalie, synth och sång, är jurist och tycker om allt som har med 80-talet att göra. Andreas är antikvarie/brandman etc och en multibegåvad musiker som faktiskt spelar gitarr,trummor, bas och sjunger. Allt det där är ju svårt att göra samtidigt dock, det är därför vi har ett band! Sedan innehåller bandet faktiskt två gifta par och två systrar, hur det hänger ihop får ni försöka luska ut själva.Hur skulle ni beskriva er musik för någon som ännu inte hört den?


Postpunkspop på svenska med synthar och blås.


Ni släpper ert andra album Blod och Ben. Kan ni berätta lite om hur arbetet med skivan sett ut?

Det blev en ganska långdragen process. När vi jobbade med Love Martinsen i Labyrint studio, spelade vi in på helgerna. Vi fick jobba ganska länge med låtarna i studion för att få den rätta känslan. Mitt upp i allt så bytte vi trummis, så det stagnerade lite. Sen fick vi barn, sen fick Love barn. Nu har vi styrt upp alla ungar och inspelningar så nu är vi redo att köra järnet.Finns det något spår på albumet som betyder extra mycket för er?

Kanske Lejonhjärtascen. Där har vi fått till både budskap, ös och en låt som är rolig att spela.


Var det någon låt som var svårare än de andra att skriva?


Alltid jobbigt att skriva popmusik om det ska finnas en djupare mening. Det svåra den här gången har varit att skriva mer från ett perspektiv utifrån och inte bara vända sig inåt.

Vad tycker ni är det roligaste med att spela in ett album?


Processen man genomgår – att en låt kan förvandlas från att ha varit tveksam, till att bli en av de bättre låtarna på albumet. Sen är det allt det andra, sena kvällar med dåligt kaffe och svettiga omtagningar. Det är underbart.


Skulle ni säga att det finns ett genomgående tema på albumet? Vilket i så fall.

Temat är väl att låtarna är mer extroverta och inte alltid är självbejakande. Vi har försökt skriva om sånt som inte är så trevligt – sexism, självmord, eskapism varvat med kärleken till naturen och spirituell vänskap..Vad hoppas ni att man får med sig efter att ha lyssnat på albumet?


Kanske lite stöd i vår röriga samtid.


Ni har spelat ihop i ganska många år nu, har skapandeprocessen förändrats sedan starten?

Vi är ärligare mot varandra – kommunicerar bättre och vågar kritisera. Det känns som om alla har förstått att vi måste kämpa och lägga ner lite själ o hjärta, annars är det inte värt någonting.

Det är Andreas och Natalie som skriver låtarna, de samarbetar ibland och ibland är låten helt klar när den kommer till replokalen. Det nya för detta album var att vi spelade in grunderna live tillsammans istället för att ta varje instrument för sig. Det ger en nerv till inspelningarna som vi är mycket nöjda med. För oss är även inspelningen en del av skapelseprocessen, där kan nya vändningar förändra en låt i slutskedet.

Har ni planerat för några spelningar i samband med albumsläppet?Vi kör releasefest på Obaren den 31 augusti, det tycker vi ni ska komma och uppleva! Sen får vi se vart vi tar det därifrån.

Vad har ni för planer under de kommande månaderna?Just nu ligger fokus på skivsläppet och rep inför spelningar. Sen börjar det krypa fram lite nya låtar men de är fortfarande på embryostadiet!

Några sista ord?


Ta och lyssna på vår nya skiva Blod och ben, vi har lagt ner själ och hjärta i den. Och ja, lite blod och ben också faktiskt.

Lyssna på nya albumet här!

Följ St Andreas på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com