Intervju: Skogebrandt

Anders Nilsson är musikern som tidigare skrivit åt andra men som nu tagit klivet till att skriva åt sig själv. Tidigare i år släpptes debutsingeln Been You och nyligen fick vi uppföljaren Tried. I höst landar debut EP:n. Vi fick en intervju med honom för att bland annat höra om nya singeln och vad han har på gång framöver. Hugg in!

Hej Anders! Hur är läget med dig?

Hej, tackar som frågar! Höstmyset har börjat smyga sig på, det är valtider och folk är mindre passiv-aggressiva än vanligt – det är underbart!

Berätta lite om dig själv och ditt projekt Skogebrandt.

Skogebrandt är ett släktnamn som kändes fint att använda, dessutom ser det bra ut i skrift. Har gått och ruvat på detta soloprojekt en längre tid men nu blir det åka av.

Hur skulle du beskriva din musik för de som ännu inte hört den?

Den är pianobaserad, med retroinslag som gamla keyboards och trumloopar. En målsättning har varit att framhäva en filmisk stämning och att växla mellan minimalism och mer storslagna ljudlandskap.

Hur ser skrivprocessen ut?

Skapandet börjar oftast med att jag improviserar fram ackordföljder på piano och sjunger melodier till det. Sedan får jag nästan alltid hjälp med texterna. Vore det inte för mina fantastiska samarbetspartners skulle det inte bli många låtar gjorda!

Vad för musik växte du upp med? Är det något som påverkar dig nu?

1980-talet har förstås satt djupa spår, med Michael Jackson och alla andra givna idoler, men 1990-talet har nog påverkat mest vad gäller mina egna låtar. Det var då jag började konsumera musik på allvar och tonårstiden präglades av eran när indiepop och altrock fick stort genomslag. Det är nog därför inspirationen kommer från så vitt skilda håll. Dock har jag alltid, oavsett genre, varit väldigt svag för tydliga melodier med distinkt rytmik, och där tror jag att t.ex. Alanis Morissette men även sentida Robyn har varit viktiga influenser.

Du har precis släppt singeln Tried. Kan du berätta lite om vad den handlar om?

Tematiskt är den en naturlig uppföljare till första singeln Been You, som även den skrevs med Fanny Mardirossian. Jag brukar vilja lämna öppet för egna tolkningar, men man kan säga att Tried handlar om att våga stå för att vilja fokusera på sig själv och sina egna drömmars mål.

Du är också på gång med att släppa en EP.

Precis, den släpps senare i höst. Det ska bli spännande att se vilket mottagande den får, samtidigt bör man alltid vara ödmjuk inför sin plats i universum. För mig handlar det främst om att bygga långsiktigt och aldrig förutsätta något utöver det jag själv kan styra över.

Kan du berätta lite om hur arbetet med denna sett ut?

Det är fem låtar som har tagit nästan orimligt lång tid att vaska fram; det allra första utkastet på Tried gjordes för tre (!) år sedan. Den stora utmaningen har varit att hitta rätt anslag och nerv. Fördelen är att jag har haft lång tid på mig att landa i ett sound, varpå det nu faller sig mer naturligt att skriva nytt material.

Har EP:n något genomgående tema?

En tanke har varit att markera tillvarons kontraster och brytpunkter. Det kan t.ex. vara stad kontra land, men även resor, mentala som fysiska. This Town, skriven med Sofi Bonde, berör det ofta svåra beslutet att bryta upp från något eller någon.

Är det någon av låtarna som betyder extra mycket för dig?

Då jag är väldigt mån om helhetskänslan är det svårt, för att inte säga omöjligt, att välja favorit; det varierar ständigt.

Du har tidigare skrivit musik åt andra. Vad var det som fick dig till att slutligen släppa musik på egen hand?

Allt har sin tid. Det var helt enkelt dags. Jag gillar dessutom att pyssla med egna projekt, vad det än gäller egentligen. Skapandet är livets brygd.

Har du några spelningar inbokade i höst?

Det kan hända att det blir något gig i samband med EP-släppet, sedan får vi se vad hösten och vintern har att erbjuda.

Vad har du annars för planer under de kommande månaderna?

Min främsta prio just nu är att göra klart EP nummer två, så att den känns sammanhållen. Nog för att konsten måste få leva sitt eget liv men det skadar inte att sätta upp deadlines ibland.

Några sista ord?

Stort tack för att jag fick medverka här! Nu lyssnar vi på musik som berör och höjer våra röster för demokratins skull!

Följ Skogebrandt på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com