Intervju: Philip Fritz

Philip Fritz släppte nyligen debutsingeln Slå dig fri och vi föll pladask. Det är inte ofta man känner så här starkt inför en debut och vi känner oss extremt pepp på vad som komma skall. Det kan mycket väl vara så att han kommer att ge oss en av årets bästa skivor till våren. För att få veta lite mer om Philips musik och vad han har på gång framöver träffades vi för en intervju som du kan läsa här. Hugg in!

Kan du berätta lite om dig själv?

Jag har bara spelat in på kammaren och släppt musiken själv tidigare. Jag kommer från Östergötland men det är en tid som är förbi. För några år sedan gick jag på Visskolan i Kungälv.

Du blev nyligen signad, kan du berätta om det?

Det var ganska nyligen men har varit på gång ett tag. Det är Johan Johansson som har hand om skivbolaget. Skivbolaget heter Branschen och de som sköter promotion är RMP. Vi spelar in på Nacksving. Jag och Isak som är producent för min kommande skiva jobbar på för fullt där.

Din debutsingel Slå dig fri. Berätta om den!

Den har jag skrivit till mig själv. Som nån slags ångesthantering. Jag tror att den är skriven i omklädningsrummet på Volvo-fabriken där jag jobbade heltid medan jag spelade in skivan. Den är rätt konkret och är personlig. Jag tror att också att den har ett budskap som bara inte jag kan relatera till. Jag skrev den under en period när det var fruktansvärt jobbigt. Det kommer perioder när det är totalt mörker och då behöver man ha käftsmällar till sig själv. Så att man kan rycka upp sig lite.

Då kan du sätta på den när du behöver pepp.

Jag har tröttnat på den nu eftersom jag hört den tusen gånger så jag får göra en ny sån låt.

Men har du lärt dig att det alltid blir ljusare och att inte mörkret varar för evigt?

Jag hoppades väl på det när jag skrev den. Det är väl alltid återkommande men nu mår jag bra. Det ska bli så kul att släppa skivan som vi jobbat på sedan 2015. Tanken var att vi skulle spela in skivan på en vecka men så blev det inte, haha! Isak och jag blev så bra polare och ville jobba vidare på den. Det har fått ta sin tid och vi har med världens bästa jävla musiker också. Jag är jättestolt och nöjd, så det känns kul.

Vi ser galet mycket fram emot ditt album. Är något datum satt för när det kommer släppas?

Det finns inget datum ännu men tror att det blir i april-maj. Jag tror nog mer på maj.

Henrik Berggren släpper album i maj.

Ja det är lite farligt det där. Det blir inte samma dag i alla fall, haha! Men det var på tiden för honom att släppa nytt album och jag ser fram emot att få höra det.

Vad kan du säga om albumet. Din första singel är väldigt personlig, följer de andra låtarna på samma tema?

Ja, det gör de absolut. Men några av låtarna är 6 år gamla och jag ville ha en bra inspelning på dem. Hälften är gamla och hälften är nya. Det är samma typ av låtar.

Ska det släppas på vinyl?

Ja, det hoppas jag!

Har det alltid varit självklart för dig att skriva texter på svenska?

Jag har försökt skriva på engelska men det har varit omöjligt. Jag är dålig på det och ser ingen mening med att skriva på engelska. Jag lyssnar själv nästan bara på svenskspråkig musik.

Vad lyssnar du själv på för musik?

Nu lyssnar jag extremt mycket på Franska Trion. Jag gillar även ett band från Hälsingland som heter Västerbrokören och jag har fått lira med dem där uppe. De håller sig mest i ladugårdarna kring Hälsingland och spelar svensk progg. Jag lyssnar på mycket olika slags musik och uppskattar det, allt från Brännö Brygga till hård punk.

Hur skulle du beskriva din musik?

Det är den där jävla frågan, haha! Någon form av vispop-aktigt med personliga texter. Inte Melodifestivalen. Det blir det jag har i huvudet.

Skriver du allt själv?

Ja, allt. Fast det kommer att ändras lite på det nu. Det finns en låt på skivan som jag och Isak har skrivit tillsammans och det är jävligt roligt. För han är mycket för popdängor, så det har blivit lite av en blandning, men det är bara jag som skriver texterna. Det är alltså musiken vi gjort tillsammans på en låt, så den låten är annorlunda från de andra.

Kan vi förvänta oss en till singel innan albumet släpps?

Jag tror att det blir en till och att den släpps inom ett par månader.

Du har precis släppt en video till singeln, vad kan du säga om den?

Den gjorde jag i förra veckan. Jag snöade in på att animera.

Har du gjort allt själv?

Den är inspelad här i Göteborg uppe på Kungshöjd, precis utanför Nacksving. Min flickvän har filmat, jag tvingade ut henne i blåsten. Sedan satt jag i 16 timmar tror jag och gjorde bild för bild. Jag använde mig av två appar och har legat i sängen och fått nackspärr, haha!

Har du några spelningar inplanerade?

Jag planerar lite för det nu men just nu är det mest lite smågig. Men det kommer att bli en releasefest när albumet släpps.

Vad har du annars för planer framöver?

Det enda jag har i huvudet just nu är albumet. Det kanske går åt helvete och jag får gå tillbaka till Volvo, haha! Men det är roligt att få göra något man älskar. Jag är glad att vi inte har stressat fram något. Jag har börjat skriva nytt material redan och kommer också att sätta ihop ett band för kommande spelningar.

Lyssna på debutsingeln Slå dig fri här och kolla även in videon till låten!

Följ Philip på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com