Intervju: NAIIVI

Foto: Per Kristiansen

Sångaren och låtskrivaren NAIIVI har släppt debutsingeln I’m Leaving, vilken vi sedan dess haft på repeat här på bloggen. Vi ville så klart veta mer om NAIIVI, nya singeln och vad hon har på gång framöver så därför fick vi en intervju med henne som du kan läsa här. Hugg in!

Hej! Hur är läget med dig?

Klockan är 10.41 och regnet öser ner. Läget är bra.

Berätta gärna lite om dig själv.

När jag var yngre spelade jag cello, men lämnade det då jag kände att det strikta och klassiska inte passade mig. Jag ville hellre skapa själv och uttrycka mig personligt. Mina föräldrar köpte en gitarr till mig och sen dess har jag inte slutat spela. Skrivandet kom av sig självt. Jag skrev om allt som fanns omkring mig. När jag var liten önskade jag nästan att det skulle hänt något riktigt kaotiskt i mitt liv bara för att sen kunna skriva om det. I dagsläget studerar jag statsvetenskap och sociologi på universitetet.

Vad för musik växte du upp med och är det något som påverkar dig nu?

Jag växte upp med Avril Lavigne i lurarna. Hon förmedlade stundtals känslan av hopplöshet, t.ex på Under My Skin skivan. Den känslan blandat med vissa av dem andra låtarnas attityd influerade mig tidigt. Senare upptäckte jag Rise Against och specifikt deras Appeal to Reason album. De hade en hårdare stil och starka åsikter som jag fastnade för. Mitt låtskrivande kom att formas med dem som inspiration. När jag blev lite äldre lyssnade jag mycket på The Gaslight Anthem och började göra låtar som var mer stämningsfulla i soundet. Idag är min musik en blandning av allt som jag beskrivit. Det viktiga är att musiken jag lyssnar på och skriver själv ska kännas och lämna ett avtryck.

Kan du berätta lite om hur processen ser ut när en låt blir till?

Ibland kan jag sätta mig ner och spela in allt jag känner och tänker. Jag bryr mig inte om vad som kommer ut eller hur lång inspelningen blir. När viss tid passerat, lyssnar jag och känner efter om det finns något som jag kan använda mig av. Vissa gånger blir låtar klara direkt, andra tar längre tid. Det finns en text jag skrivit på i 7 år. Just för att den är så viktig för mig är den svår att sätta ord på. Vi får se om den färdigställs en dag.

Hur skulle du beskriva din musik?

Vemodig, melankolisk och ärlig.

Berätta om debutsingeln I’m Leaving.

Låten handlar om hur man varken kan fly från andra eller sig själv. Livet hinner upp en.

Är det något särskilt som du hoppas att man får med sig efter att ha lyssnat?

Förhoppningen är att den som lyssnar känner sig mindre ensam. Att känna att man inte är på rätt plats eller hör hemma någonstans är svårt. Dock leder alla erfarenheter framtill fler svar.

Kan vi förvänta oss en EP eller ett album längre fram?

Tidigt nästa år kommer EP:n Dark Sunshine. Precis som I’m Leaving handlar Dark Sunshine om hur ingenting är konstant. Men redan i början av november kommer musikvideon till I’m Leaving ut.

Har du några spelningar inplanerade i höst/vinter? Några planer på att spela i Göteborg?

Just nu är inga spelningar planerade. Dock vill jag verkligen spela i Göteborg! Det var i Brunnsparken jag stod och spelade som gatumusikant de första gångerna för sex år sen. Med gitarrfodralet öppet stod jag och spelade tills fingrarna domnade och halsen rispades sönder.

Vad har du för planer under de kommande månaderna?

Då jag läser mitt sista år på mitt kandidatprogram på universitetet riktas mycket fokus på utbildningen. Jag vill producera ny musik och testa nya sätt att skriva på. Till exempel utifrån sammanhang där jag själv inte ingår. Det har jag inte gjort tidigare, men det skulle vara spännande att se vart det tar mitt skrivande.

Några sista ord?

Tillåt ingen att förgöra dig.

Lyssna här!

Följ NAIIVI på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com