Intervju: Mattias Tell

Westside Music Sweden åker till Reeperbahn Festival och tar med sig Sarah Klang, The Bongo Club, Maybe Canada och Black River Delta. Bland annat så har de imorgon ett event på Pooca Bar, lyckans ost de som får uppleva denna kväll som vi gissar kommer bli magisk! Vi fick en intervju med Mattias Tell från KulturUngdom som dessutom är initiativtagare till Westside Music Sweden för att få veta lite mer om hans arbete. Hugg in!

Hej Mattias, hur är läget med dig?

Det är bara bra!

Kan du först berätta lite om KulturUngdom?

Jag har varit anställd där en längre tid och försöker hålla koll på vad som händer i denna del av Sverige och vill pusha det som är bra. Det har utvecklats med tiden till att bli ganska mångfacetterat och vi försöker jobba med så många band, artister och arrangörer som vi hinner med. Det är ganska genomtänkta aktiviteter.

Om man ser till utlandssatsningar så har det bara blivit mer och mer. Från det första som vi gjorde när vi mest försökte se om det gick att göra en Europaturné med ett band som inte vara sig spelades i radio eller liknande så pushade vi det och fick till en fin resa med bandet vilket var utvecklande för alla inblandade. Sedan fortsatte vi på det spåret och sitter nu i något som snurrar på rätt bra.

Är det alltid banden/artisterna som tar kontakt med er eller letar ni själva upp talanger som ni vill jobba med?

Det är väl både och. Varje turné som vi gör leder till att banden marknadsför sina projekt vilket leder till att andra upptäcker att vi haft ett finger med i spelet. Vilket leder till att 5-10 band hör av sig och undrar om vi kan göra något med dem. För varje festival vi gör i Kosovo, Spanien, Lettland eller Skottland så hör det av sig några band om de också kan få åka på en festivalresa någonstans. 

Men ni kan ju inte hjälpa alla naturligtvis tänker jag.

Nej, det är ju helt omöjligt. Jag försöker väl att skapa någon form av relation med de band och artister som är medlemmar i KulturUngdom och sedan läser jag om vad andra skriver och pratar om. Jag har daglig kontakt med musiker och snappar upp lite här och där. Ibland kan det vara en fritidsgård i en liten håla någonstans som vill ha ett band på en onsdagkväll och tackar man ja till det så är jag mer positiv till att sedan erbjuda något bättre nästa gång. Det finns tre regler; det måste vara kvalitativt, det måste vara bra musik och så vill jag att bandet eller artisten har en hög ambitionsnivå. Sedan ska man ha en bra attityd naturligtvis. De som fyller de tre boxarna kommer vi förr eller senare att jobba med. Det är de tre sakerna vi letar efter. 

Du representerar KulturUngdom i satsningen Westside Music Sweden, det får du gärna berätta mer om!

Ja, absolut. Det är så poppis att klaga på hur offentliga medel styrs och vart de landar och visst kan man tycka att fördelningen är konstig med Göteborgs Operan som kostar flera hundra miljoner om året, vilket är sjukt mycket pengar. Westside Music Sweden som idé är en mix av andra liknande projekt  som finns i bland annat Spanien och Belgien. Jag har lärt känna dem och tyckte att vi kunde göra likadant här. Då fick jag gehör från Västra Götalandsregionen för att köra detta projekt i två år. Sedan knöt jag till aktörer i regionen som har ett europeiskt perspektiv på det de jobbar med. 

Tanken med detta projekt är alltså att svenska artister och band ska bli mer synliga ute i Europa?

Så är det men jag måste passa på att understryka att de som jobbar med artisterna också ska det. Det handlar precis som i alla branscher om kontakter och nätverk, att man träffas ansikte mot ansikte. Om vi tar med en artist ut i Europa så vill jag även att skivbolaget som står bakom artisten ska med ut i Europa, så att de också kan öka sin kapacitet via nya kontakter och relationer. Så absolut att det gäller artisten men den innersta cirkeln i Westside Music Sweden är snarare aktörer som jobbar med artister. 

Är KulturUngdom också till största del inriktat på att ta ut artister och band i Europa eller jobbar ni mycket med dem även på hemmaplan?

Det gör vi. KulturUngdoms musikavdelning jobbar i två led. Det ena är supportledet med allt från fritidsgårdsgig till att vi har studiotider på Nacksving som vi erbjuder subventionerat till våra band och artister. Vi gör ljud och ljus på festivaler runt om i regionen och samarbetar med klubbarrangörer och försöker få de att hitta band som de inte annars skulle kommit i kontakt med. Projektet Vad har du i påsen? är också en form av supportinitiativ där vi vill få exponering på artister som inte annars får så mycket exponering. Vi bjuder även in föreläsare som vi hämtar både hemma och utomlands, så det är många led det handlar om. Vi gör mycket även om vi inte gör allt.

Vill du dela med dig om några höjdpunkter hittills från året som gått vad gäller Westside Music Sweden?

Höjdpunken är det som snart är på gång då vi gör en egen scen på Reeperbahn Festivalen. Det är en av de tre största festivalerna i Europa om man ser till showcasefestivaler och branschmötesträffar. Vi gör en egen kväll och det känns jättekul. Det är mycket jobb med det just nu, men på förhand känns det som det kan gå riktigt bra, vilket tyder på att vi är ganska rätt ute. 

Vad är det som driver dig?

Att det är kul och utvecklande och att vi ser resultat. Sen har jag alltid spelat själv också och när vi satte igång så drog man till biblioteket och kollade i den tjocka telefonkatalogen efter telefonnummer till spelställen någonstans i Sverige. Vi skickade också våra demos på kassett till någon adress man hittat i något fanzine och så fick man svar två månader senare att det inte blev något gig, haha! Det är en annan värld nu liksom. Det blir till slut ett gift att hålla på och har man sjukdomen så går det inte att sluta. Det är hela tiden nya idéer och nya band, artister, arrangörer, planer, etc.

Vill du kolla in vilka artister som syns på festivalen i år kan du lyssna in dig på listan här under.

Följ KulturUngdom och Westside Music Sweden på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com