Intervju: Månskensbonden

Foto: Frank A. Unger

Månskensbonden släpper idag sitt efterlängtade debutalbum Vårat ödeland. Han har tidigare släppt tre singlar som alla spelats flitigt på finlandssvensk radio och på Åland, varav två har nominerats till årets finlandssvenska låt. Genombrottsingeln Döpt i Kyro älv blev en riktig sommarhit i Svenskfinland. Vi fick en intervju med Markus Bergfors som står bakom namnet för att få veta mer om albumet. Hugg in!

Hej Markus! Hur är läget med dig?

Förutom att det är en snöstorm därute så känns det mycket fint. 

Vad har du för dig just nu?

Jag sitter instängd i ett fyra kvadratmeters pianorum med vita betongväggar och jobbar i väntan på att det ska bli vår på riktigt.

Kan du berätta lite om ditt soloprojekt Månskensbonden?

Månskensbonden är den österbottniska landsbygdens passiva aggressivitet personifierad. Han föddes för cirka fyra år sedan och har nu växt upp och är redo att långsamt släppa fram lite av sin förtryckta ilska i låtform.

Är du månskensbonde på riktigt? Är lite nyfiken på hur man hinner med alla bestyr när man är bonde vid sidan av annat arbete, låter som att man har fullt upp.

Jag har växt upp bland månskensbönder. Både min pappa och farfar jobbade med annat på dagarna, men körde traktor på kvällarna. Jag plågas däremot av dåligt samvete eftersom jag lämnat åkrarna för musiken. Det är lite tragiskt egentligen, att man väljer att lära sig spela gitarr istället för att lära sig odla mat. Men kanske börjar jag odla i framtiden, det är ju bra att kunna sedan när akopalypsen kommer.

Hur skulle du beskriva din musik för de som ännu inte hört den?

Det är jord, landsväg och ett stråk av neon.. 

5 april landar ditt debutalbum, kan du berätta lite om hur arbetet med skivan har sett ut?

Det har varit ett ganska utdraget arbete. Jag skrev första låten redan 2014 och har sedan släppt en singel i året sedan 2015. Så jag har levt ganska länge med skivan och det blir skönt att släppa den nu. Samtidigt har det kanske varit ett måste att det tagit så länge eftersom det var helt nytt att skriva på svenska för mig och jag inte ville stressa fram något. Men nästa process ska gå snabbare har jag lovat mig själv, vilket jag alltid brukar göra.

Vad har varit det roligaste med att spela in ett album?

Det är kanske alla samarbeten en inspelning innebär. Även om det är ett soloprojekt är det, snabbt räknat, kring 15 andra personer direkt involverade i skivan. Det jag gillar med kreativa processer är när det jag skrivit får bli del av något större just genom att så många människor får sätta sin prägel på det. Självklart finns det mycket ångest i det också eftersom det kan bli helt annorlunda än vad man tänkt sig, men det är ofta bara ens ego som vill höras och synas.

Hur skulle du beskriva skivan?

Kort och gott kan en säga att det är min uppväxtskiva. Den där skivan många låtskrivare behöver få ur sig någon gång i livet. Även om jag haft en bra uppväxt så är det ganska mycket elände på skivan, men de flesta låtar har ändå en ganska optimistisk inställning till eländet.

Hur har skrivprocessen sett ut?

Den har varit väldigt föränderlig eftersom den pågått ända sedan 2014 och jag dessutom har hunnit flytta fem gånger mellan Finland och Sverige under den tiden. Första låtarna skrevs när jag gick på en folkhögskola utanför Stockholm, sedan skrevs flera när jag bodde i Göteborg och så skrevs de sista låtarna när jag flyttat tillbaka till Vasa. Så det var svårt att hitta någon rutin, men samtidigt tror jag det var flängandet och rotlösheten som gjorde att jag sökte mig tillbaka till min uppväxt, till några slags rötter.

Det är ett personligt album om bland annat uppväxten i Österbotten. Hur har det påverkat dig att blicka tillbaka och sätta ord på upplevelser och minnen?

Jag har aldrig varit någon hemortspatriot och har snarare känt mig som någon slags förrädare av landsbygden som inte hör hemma där. Även om jag inte har blivit någon knutpatriot under skrivprocessen så har jag kanske i större grad börjat känna att jag har rätt till min landsbygdsuppväxt. Att jag inte är mindre österbottnisk bara för att jag inte uppfyllde vissa normer, att det är jag själv som kan bestämma vem jag är.

Finns det något spår på skivan som betyder extra mycket?

Döpt i Kyro älv kommer alltid vara speciell för mig eftersom det var den första låt jag skrev på svenska efter att enbart ha skrivit på engelska innan. Det var den låten som satte tonen och födde Månskensbonden.

Har du några spelningar inplanerade nu i vår/sommar? Kanske en tur till Göteborg?

Just nu har jag främst spelningar på kommande i Finland, men jobbar på att komma till Sverige också. Göteborg saknar jag oerhört så det ska definitivt bli en tur dit.

Vad ser du mest fram emot i år?

Jag tänkte säga vårdagjämningen, men insåg att den redan varit… En får väl skylla sig själv när en bosatt sig här i norr.

Lyssna på nya albumet här!

Följ Månskensbonden på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com