Intervju: Makthaverskan

Foto: Hilda Randulv

Kvartetten Makthaverskan har redan funnits i tio år, släppt tre album och levererat oss rivig dödspop sedan dess. Vanligtvis är man kanske mer van att se Makthaverskan spela på svettiga, mörka klubbar, men ikväll ser vi dem på hemmaplan när de spelar på Lisebergs Taubescen. Amanda och Linnéa träffade bandet tidigare idag för att höra om spelningen och vad de har på gång framöver.

Hur känns det att få spela på Liseberg och Taube-scenen?

Det känns ganska roligt faktiskt och jag är lite taggad på att få åka karuseller! Det är inte riktigt något som vi gjort innan och själv har man sett många band på Liseberg innan, säger Hugo Randulv, gitarrist i bandet.

Det känns nytt och jag hade inte riktigt förstått att det var en grej, men det kommer säkert att bli knäppt, fortsätter bandets sångerska Maja Milner.

Hur har förberedelserna sett ut?

Vi har repat en gång, men vi gör inga särskilda förberedelser bara för att det är Liseberg, vi gör som inför alla spelningar, säger Maja.

Vi har fräschat upp låtarna lite och dammat av några låtar som vi inte spelat på länge, fortsätter Hugo.

Den här spelningen är ju lite längre, en timma. Våran längsta spelning någonsin haha, säger trummisen Andreas “Palle” Wettmark.


Vad kan man förvänta sig av kvällen?

En längre spelning, hahah! Men förhoppningsvis att det blir en bra spelning. För dem som har sett oss innan kommer nog att känna igen det mesta. Vi får se hur det blir, menar Hugo.


Hur är det med nerverna innan spelningar?

Det är jätteblandat, tror det beror lite på ens dagsform, säger Maja
.

För mig kan det komma strax innan,  inflikar Palle.


Ibland när man spelat och det varit jättemycket folk har man varit helt lugn, och på spelningar där man inte behövt vara nervös har det kunna slå på strax innan man går på. Det går inte att förutsäga. Just nu känns det fint för min del. Jag har inte riktigt tänkt på det, fortsätter Hugo.


Ni har spelat en del USA, både i USA och Europa, skiljer sig responsen från Sverige?

Ja, i och med att de inte har BD (Broder Daniel) att jämföra oss med. Det blir automatiskt annorlunda på alla sätt, menar Maja. Det var spännande att se deras referenser. Vi har blivit jämförda med Gwen Stefani och Green Day, haha! Det är helt otippat men spännande. 


Här har vi ju blivit inmålade i något Göteborgspop-hörn. Vi förstår ju det, men det blir svårt att komma undan det, fortsätter Hugo. När vi spelar utomlands så  har de inte de ramarna och det blir en lite mer blandad publik.


Har ni någon favoritlåt att spela?

Det har vi olika åsikter om, något som vi bråkar om ibland, haha, säger Maja.

Jag tycker att det är ganska kul att spela de nya låtarna från vår senaśte platta, fortsätter Hugo. Men nu har man spelat dem så mycket att man har tröttnat lite. Så just nu är det roligast att spela de gamla.


Min favorit är nog Vienna som är första spåret på den nya plattan, inflikar Palle.


Vad kommer härnäst?

Vi började repa lite smått på nya låtar, men sen kom massa spelningar så då var vi tvungna att fokusera på de låtarna vi redan hade så det har stannat av lite. Men vi har som målsättning att skriva lite nya låtar. Att köra på som vi alltid har gjort, menar Hugo. Tempot går väldigt upp och ner.


Vi har inga krav på oss, förutom de krav vi ställer på oss själva, inflikar Maja.


Vart ser ni bandet om fem år?

Vi tänker inte riktigt så, menar Maja. Det är slut när det är slut och det märker vi då, annars får vi bara ångest. Vi har ingen vision förutom att ha kvar ‘Makt’ och ha kul ihop.

Hade du frågat oss för fem år sedan hade du fått samma svar, menar Hugo. vi får se helt enkelt. Vi har inga uppsatta mål som vi strävar efter.


… Några sista ord?

Hoppas att folk kommer hit och kollar på oss och att det ska bli kul att åka karuseller, avslutar Hugo.

Följ Makthaverskan på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com