Intervju: Ljus

Foto: Marcus Palmqvist

Daniel Filipsson som gör musik under namnet Ljus har släppt nya singeln Allt ska dö. Efter att 2013 ha släppt sitt självbetitlade debutalbum har det varit lite tyst om honom bortsett från några singlar. Tidigare i år har vi fått lyssna på låtarna Vendetta och Stella. Vi fick en intervju med Daniel för att få höra lite mer om honom och nya singeln. Hugg in!

Hej! Hur är läget med dig?
 
Tackar som frågar, bara fint. Hur är det själv?
 
Bara fint! Vad har du för dig just nu?
 
Jag sitter och funderar lite på balkongen. Skulle behöva en låg bänk till min skivspelare som samtidigt kan fungera som regnskydd till densamma.
 
Kan du berätta lite om dig själv och ditt musikprojekt Ljus?
 
För drygt 5 år sedan började jag skriva låtar på svenska igen sedan en lång tid av engelsk pop. Jag orkade inte starta ett nytt band utan bestämde mig att köra solo. Den här musiken och framför allt texterna står mig mycket nära men jag bestämde mig för att ändå ha ett artistnamn. När jag tröttnar på min egen musik vill jag kunna hålla den ifrån min person. Så föddes Ljus. Jag har släppt ett album och några singlar.
 
Hur skulle du beskriva din musik för någon som ännu inte hört den?
 
Det är pop. Ibland indie, ibland mer åt vistradition fast utan skinnväst och hö-hö. Texten är oftast viktigare än musiken.
 
Hur ser skrivprocessen ut? Vad kommer först, text eller musik?

I bästa fall sker det ganska samtidigt men det är väldigt olika. Ibland kan musiken vara helt klar innan jag börjar skriva text. Ibland skriver jag långa verser som jag sen bara sjunger och så får det bli den melodin det blir.
 
Vad för musik växte du upp med? Är det något som påverkar dig nu?
 
I barndomen lyssnade jag mest på vad min brorsa bandade från Trackslistan men från tonåren var det svensk punk som gällde. Ebba, KSMB, Attentat. Allt från Birdnest men också mycket lokal trallpunk som Oral och Räserbajs. Jag spelade bas i band som hette Asbest. I smyg älskade jag Whithey Houston. Punken är det bästa som hänt mig. Jag har fortfarande noll respekt för konventioner vilket underlättar att göra den musik jag vill. Jag är varken rädd för att vara klyschig eller apart.
 
Snart landar din nya singel Allt ska dö. Kan du berätta lite om låten och vad den handlar om?
 
Det är en låt om den här tiden på året. Inga konstigheter. En vårdag i april för något år sedan var det en överförfriskad man som hojtade ”Maria, ibland tror jag på Gud” på tunnelbanan. Låten bygger på det citatet. Något jag har lätt att relatera till utan att vara det minsta religös.
 
Du släppte 2013 ditt självbetitlade debutalbum. Kan vi förvänta oss en uppföljare snart?
 
Uppföljaren är klar men släpps i slutet av augusti av praktiska skäl.
 
Vad har du för planer under resten av året?
 
Fått för mig att jag ska börja sampla. Några vänner till mig har startat ett bolag som heter Tracklib. Jag tror och hoppas att de kan förändra sättet vi gör musik. Idén bygger på att man ska kunna sampla och ge ut, utan att riskera att åka dit. Jag tror det är en tidsfråga innan samplingen når de flesta genrer och inte är så hip-hopcentrerad.
 
Några sista ord?
 
Tack för pratstunden!

Följ Ljus på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com