Intervju: Linn Koch-Emmery

Foto: Alva Roselius

Med sina vassa melodier och mjuka sång är Linn Koch-Emmery med sin direkta indie-rock ett namn värt att kolla upp. Ikväll öppnar hon för Pussy Riot på Lisebergs stora scen och Amanda och Linnéa fick en liten pratstund med henne tidigare idag.

Berätta hur känns det att få spela på Lisebergs stora scen och supporta Pussy Riot?

Det var väldigt längesen, ca fem år sedan jag såg stora scenen så jag kommer faktiskt inte ihåg hur stor den är! Men det ska bli skitkul i alla fall! Sedan så var det någon som nämnde diket mellan scenen och publiken, att det kan kännas som att publiken står väldigt långt bort och det kan kännas lite obehagligt. Förutom det är jag superpeppad!

Hur har förberedelserna sett ut inför spelningen ikväll?

Inga särskilda förberedelser egentligen. Vi har ju varit igång på en del i vår. Annars har vi repat lite och körde ett rep nu på morgonen.

Blir det några nerver så här inför spelningar?

Jag brukar faktiskt inte att bli så nervös inför spelningar. Det kan komma lite stötar typ. Ibland kan man bli nervös utan att veta varför. Det kan komma lite smygandes, att man blir lite mer stissig ibland. Mina bandkompisar märker det på mig när jag börjar springa fram och tillbaka, kollar samma sak fjärde gången på raken och glömmer bort grejer. Inför ett showcase i USA var jag lite nervös, för då var det typ en reklam-grej och det kändes som att man behövde slå underifrån. Annars inför vanliga spelningar så kommer ju folk för att de gillar bandet eller musiken och då känns det lugnt. Nu känns det kul, eftersom att folk kommer för att gå på konsert.   

Hur skiljer sig responsen från utlandet jämfört med Sverige? Du har ju turnerat både med Johnossi i Europa och spelat i USA.

Sverige är svårimpat skulle jag säga. När man är utomlands förväntar man sig ingenting heller och man känner ingen. När jag spelar i Stockholm kan i alla fall mina kompisar komma, haha. Man blir imponerad när man har varit i Mexico och det är fullt. Det blir mer wow! Det är så häftigt, hur ha det ens spridits sig? Men det är också roligare att spela hemma eftersom man känner folk och Liseberg har man en relation till.

Vilken låt tycker du är rolig att spela live?

Låten Come back är roligast att spela faktiskt. Den är lätt att gunga med i vid typ refrängen och folk sjunger med.

Kommer det att spelas några nya låtar ikväll?

En ny låt kommer i slutet, som man kan hålla utkik efter!

Vad kommer härnäst?

I slutet av sommaren eller hösten kommer nytt material, en av låtarna som spelas ikväll kommer därifrån. Men resten håller vi på och till hösten blir det lite mer surprise.

I februari släpptes singeln Wires kommer det nya att likna det släppet?

Både och. Den skiljer sig lite från allt och kommer nog inte att vara med på nästa EP. Den får nog stå lite för sig själv. Ska bli sjukt spännande med det nya!

Vilka är dina inspirationer?

Jag har lyssnat mycket på Big Thief i våras, som är ett jättebra amerikanskt indieband och så har jag lyssnat på Soccer Mommy mycket det senaste halvåret. Man blir även inspirerad när man är ute och spelar och ser mycket. Ibland är kanske musiken inte jättebra, men man blir positivt överraskad av stämningen.

Vart är du om fem år?

Om fem år har jag förhoppningsvis släppt två album. Förhoppningsvis får man spela på de stora festivalerna. Hade varit kul att få göra Glastonbury och någon stor festival i USA. Typ sådana saker. Man har liksom några mål som man vill göra.

Några sista ord?

Håll utkik efter nya grejer när jag släpper det i höst och kom på konserten ikväll!

Följ Linn Koch-Emmery på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com