Intervju: Imminence

ÄNTLIGEN är Imminence tillbaka och får oss att falla som en fura med nya singeln This Is Goodbye. Vilken resa de gjort. De började som ett metalcoreband, har nu ändrat inriktning och vi ser sjukt mycket fram emot vad som komma skall. Vi ville så klart veta allt om vad de har på gång framöver och ringde upp bandets gitarrist Harald Barrett för en intervju. Hugg in!

Hur är läget med dig?

Det är bara fint!

Vad har ni för er i bandet just nu?

Just nu väntar vi bara på singelsläppet som är startskottet inför albumreleasen som sker i mars. Det är det första riktiga släppet som vi gör på skivbolaget Arising Empire som vi blivit signade till och det ska bli skönt att äntligen få släppa en fullängdare.

Nya singeln This Is Goodbye, vad kan du berätta om den?

Det är en ganska bra presentation av vårt nya sound och det kommer också vara titeln på albumet. Vi har genomgått en stor förändring sedan vårt senaste släpp och det är ett stort och viktigt steg för oss som band.

Berätta om förändringen och vad kan vi förvänta oss av den kommande skivan.

Det är en förändring både vad gäller image och medlemmar. Vi är en gitarrist mindre numer, så nu är vi bara fyra. Det är stora förändringar även på det personliga planet men framför allt soundmässigt.

Vi har tagit ett stort steg framåt vad gäller skrivandet och soundet är mer modernt och är ett steg ifrån metalcore-genren som vi gjorde tidigare. Det har tagit lite tid att hitta något som vi känner oss bekväma med och att faktiskt skriva en hel skiva. Vi har skrivit väldigt mycket material sedan vårt förra släpp och det fick ta den tiden det tog för att vi skulle få det resultat som vi ville ha.

Vi är väldigt nöjda. Själva meningen av This Is Goodbye är att vi är redo att ta ett steg ifrån det som tidigare har definierat oss. Det är en nystart för bandet. Förra skivan släpptes utan nästan någon promotion och nu har vi ett skivbolag i ryggen och nya samarbetspartnes bakom oss.

Hur är de nya låtarna i förhållande till senaste singeln Can We Give it All, som ju var lite annorlunda jämfört med det ni släppt tidigare.

Ja den var lite mjukare och nästan som en ballad för oss får man väl ändå säga. Det soundet som den låten innehöll, det var lite som ett experiment för oss att skriva så. Den är annorlunda än det vi skrivit tidigare men det är heller inte den inriktningen vi kommer ta med nya skivan. Det blir helt nytt.

Spännande! Längtar tills jag får lyssna. Vad tror ni att ni kommer att få för reaktioner av fansen?

Ja, vi har väl redan sett lite på den teasern som vi släppt att det verkar vara ganska uppseendeväckande. Men det är ett nytt sound och sedan får vi se vem det tilltalar. Jag måste säga att vi fått bra respons och de som lyssnat på skivan har varit väldigt glatt överraskade. Vi vill också tilltala en ny publik och bredda vår fanbase med det nya soundet. När man skriver alternativ musik såsom när vi befann oss i metalcore-genren så är fanbasen ganska smal och det är inget fel med det. Men vi skriver inte för att det ska passa ett speciellt klientel. Men de som lyssnar på den genren har ibland svårt för när ett band ska experimentera. Jag tror att människor kommer ett bli överraskade och tror och hoppas på att att det kommer att bli positiv respons.

Hur skulle du beskriva det nya soundet?

Oj. Vad gäller produktion och arrangemang så har vi aldrig skrivit musik som varit större. Nu har vi verkligen tagit i med allt vad vi har kunnat. På alla låtar. Vi har fokuserat på att skriva fantastiskt bra låtar och har försökt att lägga allt egotrippnde åt sidan. Vad vi velat åstadkomma är en skiva som folk kommer att se tillbaka på och tänka ”det var den där plattan. Där alla låtar är starka och det finns inga filler-låtar.” Det var väl det största målet vi hade.

Soundmässigt går vi mer mot alternativ rock snarare än metalcore och vi tillämpar ingen screaming längre. Vi har experimenterat med andra element och instrument. Mycket synthar för att kunna skapa mer stämning och ambiens än tidigare och jag tycker personligen att vi aldrig har skrivit starkare låtar.

Det låter ju som att det här kan bli hur bra som helst!

Jag hoppas att jag inte säger för mycket nu, haha! Men jag känner mig stolt över det vi åstadkommit och jobbat så länge med.

Texterna tänkte jag på. Har de förändrats på något sätt efter genrebytet?

Det är vår sångare Eddie som har skrivit alla texter till skivan. Jag skulle väl säga att när man skriver en hel skiva så gäller det på något sätt att skapa ett koncept av låtar och text som hänger ihop och This Is Goodbye har verkligen fångat den perioden för vad framför allt Eddie genomgick då han skrev skivan. De är högst personliga och reflekterar känslomässiga utmaningar och påfrestningar skulle man kunna säga. Läser man texterna så hittar man det och ser att de är sammanhängande.

Ska ni släppa den på vinyl?

Det är tanken och det var faktiskt skivbolaget som först sa att de ville göra det. Vi själva tycker att det är helt fantastiskt. Att få ha sin platta i vinyl, det känns riktigt kul.

Har ni spelningar inplanerade?

Marknaden i Sverige är inte så stor tyvärr. Vi har signat med ett bokningsbolag (Contra Promotion) också och har en albumturné bokad i april, men det är Europa som gäller då. Vi hoppas på att det blir en releasespelning i Malmö i alla fall, sen får vi se.

Vad har ni annars för planer framöver?

Något som kan vara kul att nämna är att vi börjat samarbeta med ett amerikanskt skivbolag (Sharptone Records) som kommer att ansvara för lanseringen av plattan i USA. Det känns väldigt kul att den ska släppas och marknadsföras där också.

Ni har väl inte spelat i USA tidigare?

Nej det har vi inte och det är väl en dröm som många band har, att få turnera där. Det hade varit något det.

Nya singeln This Is Goodbye hör du här!

Följ Imminence på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com