Intervju: Glenn Udéhn

Glenn Udéhn debuterade 2014 med albumet Lilla London Brinner och har sedan dess släppt ett par singlar och har spelat flitigt på stadens scener. Tidigare i år fick vi låten Början på slutet, vilket var första smakprovet från EP:n Innan det är för sent som släpps nu på fredag. Tidigare i år skrev han dessutom på ett skivkontrakt med Sony Music Entertainments pop-label Docks.

Innan det är för sent (EP)

På nya EP:n sjunger Glenn att han har svårt för att hitta orden. Precis så sitter jag själv och känner just nu när jag ska skriva ner mina tankar om låtarna jag lyssnat på om och om igen de senaste veckorna. Att hitta orden skulle jag säga är precis det han gör och han har hittat ett eget sound som han håller fast vid.

Göteborgs egna pop-poet sjunger innerligt och det är omöjligt att inte beröras av hans sårbara röst. Rösten får ta plats på ett annat sätt än tidigare och han vågar ta ut svängarna och testa nya vägar. Texterna är stundtals mörka och ibland bränner det till i hjärtat men han lyckas ändå alltid med att förmedla hopp till lyssnaren.

Låtarna är väldigt öppna för egna tolkningar vilket jag gillar och som vanligt är det genuint, äkta och ärligt. Det finns alltid något nytt att upptäcka i Glenns texter och musik. Hans första skiva är jag fortfarande inte klar med, inte på långa vägar. Det är just det som gör honom till en så fin låtskrivare. I en tid när allt ska gå snabbt och man inte hinner landa innan man ger sig på nästa projekt så känns det tryggt att vi har Glenn som tar hantverket på allvar och som verkligen vill förmedla något till sina lyssnare.

Nästa år hoppas jag att vi får en uppföljare till debutalbumet och EP:n som släpps på fredag skulle då vara första halvan av en berättelse som jag blir tokig om jag inte får höra fortsättningen på. Det finns alla förutsättningar för att Glenn kommer att ge oss ett av 2017 års bästa album.

Låtlista Innan det är för sent

1. Pulsen
2. Innan det är för sent
3. Som om vi vore lyckade
4. Början på slutet

5. Allting börjar om

Intervju!

Här kan du läsa en intervju som jag gjorde med Glenn där han bland annat berättar om sin nya EP. Hugg in!

Vad har du för dig just nu?

Det är mycket med EP-släppet nu, mer än vad jag trodde att det skulle bli. Men det är kul, samtidigt som det är mer förväntningar den här gången.

Hur känns det med ökade förväntningar?

Både och men ganska jobbigt faktiskt. Det är väl för att man har ganska höga förväntningar på sig själv och är självkritisk. Då vill man att det ska vara bra för andra också. Även ifall jag tycker att det låter bra, om andra skulle tycka att det låter skit så skulle jag nog tycka det med. Då vänder jag nog.

Hur är livet som signad?

Mycket mer möten än vad jag trodde och det bollas mycket idéer, men det är skönt. Jag kan gå från ett möte och ha massa grejer som jag ska kolla upp. Det är bra att jag måste hålla deadline annars hade jag kunnat hålla på hur länge som helst. Det är kul och det känns som att det fungerar bra. Hoppas att vi får ut låtarna på ett bra sätt.

Vad kan vi förvänta oss av de nya låtarna?

Det är fortfarande pop, men lite mörkare.

Du släppte singeln Början på slutet tidigare i år och nya EP:n heter Innan det är för sent. Det låter lite dystert om man bara ser på titlarna.

Det låter inte så positivt, haha! När det gäller musik känns det alltid som att domedagen är nära på något sätt. Jag vet inte hur mycket mer det blir eller hur mycket jag får ur mig själv. Så känns det alltid när jag spelat in något nytt, det känns som om det är det bästa jag gjort och efter det här går det inte att skriva mer. Men det kommer man ju alltid ur.

Hur många låtar finns med på EP:n?

Början på slutet och fyra andra låtar. Fem nu och så hoppas jag att det blir fem till på en fullängdare.

Det har jag gått och undrat, blir det ett album nästa år?

Jag hoppas det. Men det ska finnas tid att både repa och spela in. Det känns som att processen är längre än vad man oftast har i huvudet. När man har låten klar i huvudet så känns det som att det bara är att spela in den på ett par dagar men det tar ju mycket längre tid än vad man först tänker.

Förra gången hade ni spelat låtarna många gånger live innan ni spelade in.

Exakt. De nya är inte spelade live alls. Arrangemanget är samma som vanligt med bandet, jag har beskrivit hur jag vill ha det och så har vi repat in. Folk från skivbolaget har varit med och lyssnat i studion. Det känns bra, jag hoppas det i alla fall.

Det kommer bli bra, du brukar ju vara nervös.

Ja, jag hade trott att det skulle finnas lite mer självförtroende med denna gång med det är nog bara nervositet. Nu är det inte bara mitt namn, jag vill inte göra någon annan besviken.

Visar du på någon ny sida av dig själv eller är det en naturlig fortsättning?

Väldigt naturlig fortsättning skulle jag säga. Jag är inte formad utan det var lite det som var grejen när vi gick in i ett samarbete. Att jag skulle få fortsätta vara mig själv.

Du känns som en album-artist som vill ha en röd tråd, du har fem låtar nu. Vad är det för del av berättelsen vi får ta del av nu?

Det är väl den lite mörkare delen av berättelsen, den första delen. Sedan blir det ljusare. Även i fall det är mörkt så tycker jag ändå att det finns ett ljus i låtarna.

Ja, det tycker jag också när jag hör exempelvis Början på slutet. Det känns som att något tar slut och något annat tar vid.

Ja, precis. Och det är lite det som är tanken med hela EP:n. Det är mörkt men man ska känna att hoppet finns där. Sedan kanske andra halvan av albumet blir ljusare. Men jag ska inte lova nåt, haha! Jag har alltid haft svårt för att skriva positiva låtar. Det är lite så där decembermörkt. Men man känner när vi går mot årsskifte att det vänder och blir ljusare.

Jag tänker på ditt album Lilla London Brinner, där pratade du också om årstider som ett slags övergripande tema.

Just det. Jag vet inte varför. En skiva ska funka oavsett årstid. Då är det bra att täcka alla känslor som finns under ett år. Mer positivt under vår och sommar och mer dekadent under höst och vinter. Det är precis som en skiva ska vara tycker jag.

Vad har format dina ord denna gång? Vad har funnits runt omkring?

Det känns tråkigt att säga att orden bara kommit till mig men det skulle vara helt omöjligt att plocka en hel låt från ingenstans. Den måste ju grunda sig i någonting. Sen kanske det bara är en mening i en hel låt. Man kan ha trott att det var så här men så har alla kanske trott något annat. Jag kan ju inte bara säga livet i sig, det är extremt tråkigt haha! Det säger väl alla. Men väldigt mycket blandande upplevelser. Olika låtar har olika upplevelser. Verserna kan ha olika upplevelser som grund men de binds samman i refrängen.

En grej är musik man lyssnar på. På skivan Lilla London Brinner – där var det mycket man hörde på stan eller saker som hände. Det kan bli till en textrad. Jag lyssnar väldigt mycket på Shout Out Louds och gillar deras spretiga ljudbild och tycker att den är bäst i hela världen. Jag kollade på Adam Olenius under Way Out West och fick snacka lite med honom vilket var väldigt inspirerande trots att det var ett kort möte. Han släppte en solo EP och den har jag lyssnat mycket på. Jag har snöat in på Bob Hund också det senaste och de gör många olika typer av låtar. Det är ändå musik jag lyssnat på som väckt något eller så har det inte det, jag vet inte. När jag väl lyssnat in på något så sitter jag fast i det. Jag är nog dålig på att lyssna in mig på nytt.

Du hinner inte lyssna in dig på så mycket nytt då när du sitter fast?

Jag har en iPod som jag haft sedan gymnasiet och har inte tagit bort något sedan dess, så jag lyssnar fortfarande på samma saker.

Hur har du tänkt med spelningar framöver när du släppt EP:n?

Det hade varit kul med en vårturné, men blir det inte det så blir det väl spelningar i alla fall. När låtarna väl är ute så vill jag spela så mycket som möjligt.

Missa inte Glenn när han ställer till med releasefest på Bengans på lördag! Här finns en länk till evenemanget.

Facebook

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com