Intervju: Glenn Udéhn

Glenn Udéhn släpper idag ett av årets bästa svenska album. Det heter Det går åt helvete nu och är ett album fyllt av poppärlor. Vi får lyssna till Glenns melankoliska texter där musiken lyfter dig till högre höjder. Det är en unik artist som skriver där han står, han tar hantverket på allvar och det känns som att han lagt ner all sin tid och hela sitt hjärta i varje sekund utav låtarna. Liksom debutalbumet Lilla London Brinner (2014) är det tidlöst och de är båda album som man aldrig kommer att lyssna färdigt på.

Releasespelningen äger rum på Pustervik ikväll, vi ses väl där?

Vi träffade Glenn för en intervju där vi bland annat pratade om nya singeln och kvällens spelning. Hugg in!

Hur är läget med dig?

Det är fint. Tyvärr så har vi haft inbrott i replokalen och blivit av med en del grejer. Det kommer lösa sig på något sätt, det är bara materiella ting. Det är väldigt olägligt dock i samband med spelning och släpp. Jag hade ju hellre fokuserat helt på det.

Ny singel och nytt album på väg, vi går på singeln först som heter Det går åt helvete nu.

Ja och passande att man får ett inbrott på det som ett brev på posten, haha! 
Vad gäller låten så ser jag framför mig att man kan stå på ett dansgolv och må dåligt men ändå så står man där och sjunger ut. Låten är ganska vardagligt grubblande, tankar och så där. Jag fastnar mycket i drömmar. 

Du skriver mycket om drömmar. Ibland ändras ju drömmar också och en ny tar vid där den gamla slutar.

Det har alltid varit lite svårt för mig det där. Jag håller mig kvar länge i samma dröm och om det skiter sig så finns det inget värt och vad ska jag göra då? Man tänker att det ofta går åt helvete men man fortsätter framåt ändå. 

När man är i starten av något har man förhoppningar och drömmar, sedan kanske man upptäcker att det inte funkar precis som man tänkt. När man varit i en bransch ett tag så ser man saker på ett annat sätt.

Ja precis. Det är väl där den här låten bottnar, med karusellen som varit med diverse bolag och så där. Men sedan kan man förhoppningsvis relatera även ifall man inte håller på med musik, även ifall det ofta är det det handlar om. Jag har försökt komma bort från Göteborgstemat lite också, men det är svårt. 

Kan du berätta lite om Coast 2 Coast Records som ger ut din musik?

Det är Tom som producerat skivan som startat upp skivbolaget. Det kändes uppgivet efter senaste plattan för min del och han hade varit lite sugen på att starta upp något. Han ville då ha mig som lite försökskanin. Sedan har det varit mycket kring det och jag har hjälpt till lite grann också. Sedan får vi se hur det går och även hur det går för skivan. Kanske kommer bolaget jobba med andra sedan, men vi testar lite på mig först och vi får se vilken roll jag kommer ha i bolaget. Det ligger väl lite i tiden också att hålla koll på det man håller på med och äga sina egna låtar. Skivbolagsbranschen är mycket tuffare än vad jag trodde från början.

Nu pratar vi om ditt sprillans nya album. Hur har inspelningen sett ut?

Vi har spelat in i både Stockholm och Göteborg. Vi har inte stressat och satte ingen deadline eftersom vi inte behövde det. Vi började spela in i september och avslutade i januari. Sedan fick vi releasespelning på Pustervik och då blev det lite stressigt på slutet och vi fick göra klart allt. Jag har lånat in lite blås och fiol den här gången vilket verkligen har lyft låtarna. Det tar inte för stor plats men blir fylligare och det är kul att få göra en skiva med blås vilket har varit lite av ett mål. Jag försöker att inte lyssna för mycket under inspelningen men man måste ju. I februari pendlade jag mycket från att jag inte skulle släppa nåt till att det var det bästa jag gjort. Jag känner mig ändå mer nöjd än vad jag brukar.

Du kanske inte är lika självkritisk längre?

Nej, jag funderade på det på vägen hit faktiskt. Jag tänkte att jag kanske inte bryr mig lika mycket längre, men det gör jag faktiskt. Men jag släpper det för annars går jag in i väggen av att tänka på det hela tiden. Skivan innehåller det bästa jag någonsin har skrivit, både vad gäller musik och text. Jag är förvånansvärt nöjd faktiskt.

Är det något tema som genomsyrar albumet? Första albumet Lilla London Brinner hade ju lite temat årstider som en röd tråd.

Det är väl att det är lite ”det går åt helvete”-tankarna som går som en röd tråd. Det blir att man har något typ av hopp som man hänger kvar i. Det skiter sig men man håller sig kvar ändå. Det är mer dekadent än det har varit innan.

Var det någon låt som var svårare än de andra att skriva?

Ja, det finns en låt på skivan som heter Drömmarnas kaj. Den var svår att få ihop och var inte ens klar när vi började spela in. Så vi la trummor och bas och vi visste inte alls var den skulle landa. Sedan stod det mellan den och Det går åt helvete nu som första singel. Så den rankar jag högt. Jag skrev länge på den och det blev för invecklat i många verser. Det är skönt om man kan hitta något som andra kan känna igen sig i men det blev för mycket som bara jag förstod. Jag gillade själva melodin, men den tog något år helt och hållet att göra klar. Den blev så bra som jag hoppades på.

Blir det äntligen vinyl?

Ja äntligen, haha! Som jag har kämpat för att äntligen få släppa på vinyl. Oavsett om vi inte säljer något så är det lika kul ändå. Jag har faktiskt gjort omslaget själv och fick lära mig att jobba i layoutprogram. Jag visste inte först hur jag skulle göra, jag ville inte ha en för stor bild på mig själv om folk vill ha det på en hylla. Jag är nöjd och den sticker ut lite eftersom den är gul.

Kommer du att sälja vinyler på spelningen?

Ja det kommer finnas både album och annan merch. 

Du har velat spela på Pustervik länge och nu är det dags.

Det har jag velat så länge. Det var nära att jag tackade nej på grund av prestationsångest. Vi spelade där 2015 och sedan dess har jag velat spela där igen. När vi fick frågan blev jag rädd för att det får plats så mycket folk där men jag kunde ju inte säga nej. Pustervik är ju ändå Pustervik. Jag har vaknat upp många nätter och drömt om att det bara står 3-4 personer i publiken och arrangören står och skakar på huvudet. Nu ska jag ut och sätta upp lite affischer och marknadsföra spelningen. Jag ser fram emot spelningen och det kommer blir hur kul som helst!

Albumet Det går åt helvete nu finns att lyssna på här

Följ Glenn på Facebook och Instagram för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com