Intervju: Glenn Udéhn

Bloggens favorit Glenn Udéhn släpper idag nya singeln Dom bortglömda. Singeln har även en b-sida och vi får också lyssna till låten Sjung en visa till. Glenn ger oss som vanligt tidlös pop som vi inte kan få nog av och det går ju inte att göra annat än att älska den nya singeln.

Mycket har hänt sedan vi träffade Glenn senast vilket du kan läsa i intervjun här under som vi gjorde inför släppet. Hugg in!

Hej Glenn! Hur är läget med dig?


Hej! Det känns helt okej, lite uppe i allt inför gig och singelsläppet nu på fredag. Men annars är allt bra!

Det har hänt en hel del sedan vi träffades sist, kan du berätta lite om det?


Ja det har ju det. Jag valde i februari att lämna Sony, även om jag hade fem låtar kvar på kontraktet då jag kände att det inte gav mig något tyvärr. Efter EP släppet kände jag inte något sug alls på att åka ut och spela eller skapa och övervägde faktiskt att ta en paus. Det var egentligen tack vare att jag kom i kontakt med min gamla producent, Tom Larsson (TL recordings), då vi pratade om att starta eget skivbolag och släppa nästa album på. Det kändes helt rätt att gå tillbaka ett steg till indiependent-stuket. Jag förstår att många som håller på med musik strävar efter skivkontrakt ser detta kanske som att jag ger upp och inte tar chansen, som det på många sätt är när man får ett kontrakt av ett stort skivbolag. Men för mig var detta nödvändigt för att fortsätta över huvudtaget och nu förstår jag mer hur branschen fungerar och ett skivkontrakt behöver inte leda till något större.

Din nya singel Dom bortglömda, vad skulle du säga att den handlar om?

Dom bortglömda är en låt om utanförskap och att försöka passa in, att göra sin röst hörd. En låt om att våga drömma och hoppas på något storslaget, även om man vet att man i slutet av dagen sitter på vagnen hem. De drömmar som kanske är orealistiska, men som får en att orka sig igenom vardagen. Alla spelar ju till exempel inte på Ullevi varje sommar, men fortsätter ändå.

Singeln har även en b-sida och vi får lyssna till Sjung en visa till, kan du berätta lite om den?


Ja, en liten visa som är ganska så traditionsenlig. Det ligger stråkar, munspel, orgel och piano utöver min sång och jag är verkligen nöjd med resultatet. Ganska klara passningar till de stora vis-skaparna från förr. För mig är den lika fin som a-sidan och jag hoppas den får plats på fullängdaren när den kommer.

Du har tidigare sagt att du vill släppa en uppföljare till ditt debutalbum. Hur ser arbetet ut just nu kring detta?


Ja precis, min vision var ju att få till en fullängdare efter Lilla London Brinner plattan, men nu har planerna förändrats. EPn som släpptes i vintras kommer stå för sig och inte blandas in i kommande skiva, vilket är synd på ett sätt då jag tycker låtarna är bra. Men man kan säga att denna singel som släpps är bara en försmak av vad som komma skall. Jag har väldigt många idéer och tankar nu och jag vet att Tom har det med. Sen har jag även ett band där det är väldigt duktiga musiker som hjälper till att forma låtarna. Tanken är att det blir 9 eller 10 nya låtar som ska formas till en ny skiva helt enkelt.

Hur ser tidsplanen ut, kommer den redan i år?


Tanken är så, sen vet man ju aldrig vad som händer. Om allt går smärtfritt, vilket det oftast inte gör, så kommer vi börja spela in grunder under sommaren och jobba med pålägg utan någon större tidspress för att få till soundet så som vi vill. Jag hoppas att vi får ut plattan i höster/vinter. Det kommer nog någon singel till innan dess.

Släpps den på vinyl? Beställer en av dig redan nu i så fall 🙂

Det är tanken! Vinyl har ju alltid varit ett format jag velat släppa i och min tanke var att EPn skulle bli i vinyl, men allt sånt där är en ekonomisk fråga. Haha ja, du kan få paxa en skiva! Däremot så vill jag nog inte ta beställningar innan låtarna är klara så jag inte bryter mitt löfte till någon. Men det är kul att flera har hört av sig om nästa släpp och trycket på vinyl verkar vara större än vad det var för bara några år sedan.


På Valborg spelar du på Jazzhuset, vad vill du hälsa till dem som kommer för att se dig spela?

Jazzhuset, denna anrika klubb går snart i graven. Kom och ta del av en av Göteborgs viktigaste musikscener innan det är för sent. Denna plats har ändå format mycket av Göteborgs musik, kanske mer än vad man tror. Vi kommer spela ca 30 min så kom i tid för både nytt och gammalt material kommer spelas med fullband. Vårens enda gig i stan för den delen med!

Du brukar ju alltid snöa in på nån låt eller artist. Vad har du snöat in på just nu?


Just nu har jag lyssnat endast på Shout Out Louds nya singel som dom släppte i dagarna. Det är ett favoritband sen länge och senaste plattan som kom 2013 var jag lite besviken över. Denna singeln däremot ger hopp för en väldigt bra skiva!

Vad ser du mest fram emot i år?


Jag är så dålig på att se framåt mer än en vecka, men jag längtar till sommaren som de flesta gör. Hoppas den blir bra i år. Annars vet jag inte riktigt.

Några sista ord?

Inte mer än att jag hoppas att ni vill lyssna på fredag och att vi ses på söndag. Tack för allt stöd!

Lyssna på nya singeln här!

Följ Glenn på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com