Intervju: DEEREST

Foto: Sara Björkegren
Foto: Sara Björkegren

Linnéa Talp har släppt första singeln från sitt projekt DEEREST. Låten heter Will you carry me och kommer att finnas med på EP:n XX som landar någon gång i början på nästa år. Jag blev helt trollbunden av låten som är otroligt vacker och hon målar upp en ljudbild som man inte vill annat än att gå vilse i, bara för att få stanna kvar lite längre. Jag fick en intervju med Linnéa där vi bland annat pratade om nya singeln och hennes kommande EP.

Vad har du för dig just nu?

Jag kom precis med tåget från Göteborg, har hälsat på min lilla familj och har spelat med ett annat band.

Din nya singel Will you carry me. Berätta om den!

Will you carry me är lite som slutfasen för mitt gamla tonårshjärta. Den är svulstig, intim och jag kan känna att det också finns något pubertet över musiken.

Under arbetet med din kommande EP ville du ha full kontroll över den kreativa processen för att återerövra lusten att skapa, har du hittat det du sökte?

Jag har alltid velat vara självständig i mitt skapande. Jag har också känt att det har varit svårt att kommunicera just den delen av låtskrivandet som är musikproduktion och bestämde mig därför för att lära mig producera själv. Att arbeta i studion är för mig en väldigt stor del av skapandeprocessen och att själv kunna omvandla min tanke till något som faktiskt låter, istället för att be någon annan göra det åt mig, det är väldigt tillfredställande.

Under senare delen av arbetet med singeln och EP:n XX tog jag också in en medproducent. Det är skönt att ha någon att bolla med och för att få lite stöd när en fattar de sista besluten. Det är också lätt att tappa riktning när en jobbat med något under så lång tid. 

Har du haft någon klar vision när du gått in i låtskrivandet?

Runt singeln menar du? Jag tror inte att jag hade en klar bild innan men det känns som att det är en ständig pågående process. Det går i cykler. Jag har receptiva perioder när jag är mottaglig och tar in mycket och i slutänden kommer det oftast ut någonting. Det blir lite vad det blir. Men jag har varit i ett stadie av utforskande och visionen var nog ändå att jag ville bottna i ett sound och i min röst.

Din ljudbild är vacker och svävande och både röst, text och musik har en fin symbios. Hur har du byggt upp ljudbilden?

Vad glad jag blir! Jag har försökt att jobba med dynamiken i form av ljud som kontrasterar varandra, ihåliga och täta ljud, mjuka och hårda. Jag har också försökt att experimentera med klang och ljudkaraktär där rösten har fått vara ett bärande instrument i ljudbilden. Även textmässigt så handlar just valet av ord väldigt mycket om hur de faktiskt låter, ordets klang. 

Vad inspirerar dig?

Jag är väldigt inspirerad av naturen och skogen, det är något med färgerna där som tilltalar mig mycket. Särskilt nu på hösten. Jag lyssnar också mycket på röster.

Din kommande EP har fått namnet XX, kan du berätta vad det står för?

Jag tänker att det är nollpunkten. Att börja från början på något vis. Att börja från början är kanske fel uttryckt men att få vara förutsättningslös. Jag ville åt känslan av lekfullhet och frihet.

Du har arbetat länge på EP:n. Känns det bara spännande och roligt eller är det lite läskigt oxå nu när du äntligen ska släppa den ifrån dig?

Nej men framförallt känns det fantastiskt roligt och spännande! Kanske också lite skönt att kunna få gå vidare, men jag känner mig väldigt glad för den och det känns fint att få släppa den fri.

Kan du tänka dig att i framtiden även stå bakom andra artister för att skriva och producera?

Just nu känner jag att jag vill producera min egen musik och få lägga all tid och kraft på den processen. Men kanske att jag skulle kunna tänka mig att producera åt andra i framtiden, det skulle nog vara väldigt kul. Det återstår att se.

Allt nytt du lärt dig, hur kommer du att använda dig av dina kunskaper i framtiden?

Det som dessa kunskaper verkligen har gett mig är nog att jag har blivit modigare, de har genererat självförtroende och det har blivit lättare att vara kreativ. Jag hoppas på att jag kommer att få fortsätta att känna så och förstås att jag kommer att få skriva och producera mycket musik.

Vad händer härnäst?

Vi kommer att ha en releasespelning den 22 november i Stockholm och i Göteborg den 3 december.

Vad har du för dig under nästa år?

Jag släpper min EP och hoppas på att få spela mycket!

Lyssna här!

Facebook

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com