Intervju: Boxaren

Boxaren är en albumdebuterande artist från Göteborg som nyligen släppte singeln Nyasfalterad. Hans egensinniga låtar väjer sig inte för vare sig smärta, smuts, skönhet eller sorg. För att få veta lite mer om nya singeln och det kommande albumet som vi ser väldigt mycket fram emot fick vi en intervju med honom som du kan läsa här.

Välkommen till Sound of Hisingen, hur är läget med dig?

Allt är bara bra tack!

Berätta lite om dig själv.

Jag är en person som försöker att hinna med så mycket som möjligt innan vägen tar slut. Alldeles för många gånger har det lett mig helt vilse men känner att jag nu har börjat hitta hem, så därav tid för reflektion över vad som hänt och hur jag blivit den jag är idag. En person som är full av insikt och acceptans över att livet är som det är det och inte så mycket att göra åt. Bara att le och njuta för fullt. I med- och motgång. Låter klyschigt med då får det göra det.

Hur skulle du beskriva din musik för de som ännu inte hört den?

Känns svårt men jag blandar och ger med inspiration och influens av den musik som funnits och finns vid min sida, så någon form av modern svensk progg med blues- och 60-talsfeeling. Jag hade i alla fall blivit glad om någon beskrev den så.

Du släppte nyligen singeln Nyasfalterad. Berätta gärna om låten och vad du vill du förmedla med den.

Så här har jag beskrivit den tidigare: ”Nyasfalterad är menad att vara en lika uppkäftig som sorglig låt till alla de som gått vilse då de fastnat i sina roller i ett försök att styra andras intryck av dem. De är genomskådade! Texten är varsamt paketerad till musik med doft av Dylan, Nationalteatern och Lee Hazlewood.” Den funkar tycker jag!

Hur ser det ut när du snickrar ihop en låt?

Det bara kommer utan att jag tänker på det. Någon slags ”go with the flow”-känsla när jag sitter med gitarren och ord och melodi bara blir till. Texten går oftast väldigt snabbt att skriva då. Jag skriver dagligen texter, meningar och typ av ”aforismer” som jag tänker skall komma till användning i mina texter men det är som att musiken/ackorden och melodierna styr detta själv och det blir sällan något jag skrivit innan. Det är det första stadiet.

Har du några artister som du influeras av?

Jag har nog påverkats av alla artister och grupper jag lyssnat på så det är svårt att säga någon eller några specifika. Det beror på dagsform och humör. Jag gör min grej och spelar som jag känner och det blir väl någon form av påverkan från någon/några utan att det är medvetet. Skall jag lyfta fram några artister/grupper som har en liten särskild plats hos mig så blir det The Doors, Bob Marley, Motörhead och Nationalteatern även om det känns orätt emot väldigt många andra. Det finns ju så mycket bra musik och inte minst från svenskt håll.

Vad för musik växte du upp med? Är det något som påverkar dig nu?

Oj! Det är så många olika stilar under olika faser i livet men det hela började med 50-talsmusik och efter det har jag nog betat av de flesta, en efter en, under vägens gång som sagt.

Du släpper i år ditt debutalbum. Berätta gärna lite om hur arbetet med albumet sett ut.

Jag satte ihop ett material som jag tillsammans med producent och allt i allo Kristoffer Ragnstam bearbetade och arrangerade. Joel Lundberg skall inte glömmas i denna process. Vi hade en idé om ett sound och det förverkligades när vi åkte till Los Angeles och fick den mixad av självaste James Salter. Den är inspelad i mono så riktig ”old school- style”. Det är några andra namnkunniga personer som också är med på skivan vilket känns stort. Kul!

När släpps det och har det fått någon titel?

Japp! Pussel blir titeln och albumet släpps i mars.

Finns det något genomgående tema på albumet?

Varje låt står för sig själv och har sin egen mening men ett tema kan ju vara att det är mina betraktelser och reflektioner ur mitt perspektiv. Så ärligt det bara går. Lösa bitar som bildar ett mönster, en helhet. Som ett pussel typ.

Vad hoppas du att man får med sig efter att ha lyssnat på albumet?

Jag hoppas att några kan känna igen sig i texterna och hålla med. Och att andra kanske blir nyfikna på vad jag menar och börjar tolka utifrån sig själva. Att de börjar reflektera över texternas mening. Men framförallt en go känsla och glädje över att ha hört musik och texter som är äkta och vill höra den/dem igen och/eller mer. Det hade varit lycka!

Har text och musik förändrats sedan du släppte Ge Mig Dagsljus?

Ja, det tycker jag. EP:n Ge Mig Dagsljus var skitigare och skevare och Pussel blir mindre av det utan känslan att förlora det råa och nakna. Musiken är en annan stil och sången är mycket bättre. Texterna är alltid från hjärtat men kanske att de känns ”djupare” nu? Upp till de som vill lyssna att bestämma.

Om man vill se dig spela live den närmsta tiden, vart ska man bege sig då?

I skrivande stund får man komma och hälsa på hemma hos mig eller i studion då inget live-framträdande är bestämt än. Men någongång någonstans kommer jag säkert att dyka upp under 2017. Vi får se var?

Vad ser du mest fram emot i år?

Vad det gäller musiken så är det allt som händer just nu och framåt. Skall bli spännande att följa. Vad det gäller utanför det så är det alltid gott när fotbollen börjar och i år så skall bara GAIS upp i allsvenskan. COYG!

Nya singeln Nyasfalterad kan du lyssna på här.

Följ Boxaren på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com