Intervju: Arvid Nero

Vi har kärat ner oss i Arvid Neros musik sedan han släppte sina första låtar tidigare i våras. Det är mycket känsla och gött sväng, musik att gå vilse och trassla in sig i. Nyligen fick vi lyssna till nya singeln Jesus Knocking och precis som de tidigare låtarna har den gått på repeat i lurarna. För att få veta lite mer om nya singeln och vad Arvid har på gång framöver träffade vi honom för en intervju. Hugg in!

Hur är läget med dig?

Det är bara bra.

Berätta om nya singeln Jesus Knocking.

Det är gött sväng på något sätt och det är en låt som har några år på nacken. Man kan få tycka att låtar kan få mogna. Jag kan tycka att det är något som fattas i många låtar som jag har liggandes. Då får de ligga ett tag och så kommer jag ibland senare på vad det var som saknades och så lägger jag till det. 

Jag är väldigt nöjd med den. Jag vet inte vad jag ska säga om texten för jag tycker att folk ska få hitta en mening själva. På ett sätt känner jag så men jag kan säga som en liten ledtråd, religion exempelvis. Det är väl något som man tänker på ibland, ens existens och frågorna riktas ofta uppåt. Sånt som jag har frågor om och som jag tror alla har frågor om, men man ställer sig frågorna på olika sätt. För mig kommer det ibland ut i en låttext. 

Den handlar lite om det men också om som nu är vi här ute i Backa, husen är ganska tråkiga. Ettor som ligger bredvid varandra, man möter någon granne då och då men det är ändå ganska isolerat fastän folk bor ganska nära varandra. Visst, här ute på torget kan folk vråla lite till varandra och stå ute och hänga men annars kan jag känna litegrann att dörren är stängd och låst. Alla är så inkapslade. Sedan går vi omkring och undrar om de stora frågorna i livet. Vi är inne i vår egna lilla bubbla ibland. Det är detta som låten handlar lite om. 

Är det därifrån dina berättelser kommer, det du själv går och grubblar på?

Jo det kan det vara. Ibland kan man hitta något tema, jag gillar att läsa om myter och sådana grejer där man på något sätt kan hitta inspiration. Olika bilder som mänskligheten har haft med sig liksom, som har fått en viss kraft. Där har vi gamla grekiska myter men också i bibeln finns det ett visst språk. Föremål som inger en viss tyngd bara vi ser på dem. Det kan jag använda mig av ibland och genom det även skapa mig nya när man lär sig av det gamla. Hur kan man skapa sig en ny scen eller bild som kan få en kraft i den här tiden. Det är svårt ibland att se vad vi har runt omkring oss som faktiskt är utmärkande för den här tiden. Vissa saker kommer vi kanske inte se förrän om 20 år. 

Försöker du närma dig sådant, att försöka se vad som utmärker vår tid exempelvis? Vad har du upptäckt?

Det minns jag inte, haha! Vissa svar kanske finns i den nya singeln. Isoleringen kan ju vara en del. Jag har inte hittat så många sådana bilder, men jag fortsätter att leta. 

Du ska släppa album framöver, vart i processen befinner du dig?

Jag snackar lite med ett skivbolag i Holland om att kanske släppa den där nere och då även på vinyl. Här hemma vet jag inte, jag kanske släpper det själv och det känns bra. Men det är verkligen ingen stress, jag tar min tid. Allt är inspelat. Jag har släppt fyra låtar med nya singeln och dessa plus ett gäng andra ska bli albumet. Förhoppningsvis släpps skivan i början av nästa år. 

Hur länge har du samlat på dig låtarna som kommer att finnas med på albumet?

Det är lite blandat. Underground är väldigt gammal, det är en av de första låtarna jag skrev på engelska. Så den ville jag ha med. Kanske släpper jag en till singel innan skivsläppet. 

Du är en av medlemmarna i The Magnolia, är ni fortfarande aktiva?

Vi hade en spelning på Konstmuséet i fredags. Vi har inte kört på ett år kanske men Albin är inte med, han kör sin grej. Vi har tagit det lite lugnt och sansat. Gabriel var ute och reste i ett år. Hur mycket vi kommer köra vet vi inte ännu och det är lite svårt att skriva låtar till bandet och sig själv samtidigt. Man får fokusera, annars blir allt halvdant. 

Vad är den största skillnaden med att skriva till dig själv jämfört med till bandet?

Jo det är lite skillnad. När jag skriver till mig själv sitter jag hemma och det är mer hemligt på något sätt, mer inslutet. När jag skrev till bandet var det mer att det skulle passa ett soulband, det ska vara ett souligt sound eftersom det är det vi kommit överens om. Nu är det friare och en sak som jag börjat lyssna mer på de senaste åren är country, Kris Kristofferson exempelvis. 

Hur inspireras du av det? Inom countryn är det också mer berättande texter.

Där finns det något, även bluesen. Jag är lite ute och surrar runt och försöker leta mig fram. 

Det du lyssnade på när du växte upp, är det något som påverkar dig nu?

Definitivt. Blues och soul påverkar mig mycket fortfarande. Jag fick en bluesskiva av pappa med vissa av legenderna inom bluesen, den skivan lyssnade jag sönder. Jag hade inte haft den ingången i musiken annars och det tröttnar jag aldrig på.

Vad har du för dig under de kommande månaderna? 

Jag slutar jobba om två veckor och efter det ska jag hålla på med musiken. Jag har lite låtar hemma som jag ska spela in och sedan är det ju skivan också.

Jag ska vara support åt Sarah Klang 4 november på Pustervik. Då lirar jag själv och det är också något jag vill utveckla. När skivan släpps så kommer det vara mer med band. 

Så bara fortsätta lira och lira på gatan om jag behöver pengar. Det är väldigt lärorikt att stå på en plats där det är fullt av liv runt en och man är i hjärtat i staden.

Nya singeln hör du här!

Missa inte Arvid på lördag när han agerar förband åt Sarah Klang på Pustervik. En länk till evenemanget hittar du här.

Följ Arvid Nero på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com