Intervju: ARSADI berättar om nya singeln

Foto: Björn Adriansson

ARSADI lyser verkligen upp höstmörkret när de är tillbaka med nya singeln Love Should Be Like. De bjuder på gött sväng och vi kan inte få nog av denna pop-pärla! För att få veta lite mer om bandet, nya singeln och vad de har på gång framöver så fick vi en intervju med dem som du kan läsa här. Hugg in!

Hej ARSADI! Hur är läget med er?


Hejsan Susanna och alla läsare! Läget är toppen med oss, väldigt exalterade över att släppa ny musik. Hoppas allt är toppen med er också!

Kan ni berätta lite om bandet och vad det var som fick er att vilja göra musik tillsammans?

Självklart! ARSADI består av fyra killar bosatta i Uppsala som gillar att spela pop. Vi flyttade alla hit för studier vid universitetet men bara två av oss pluggar fortfarande. Pedram Effati, på trummor, och Feria Hikmet, på gitarr och bas, blev färdiga för ett par år sedan med sina utbildningar inom Medicinsk nukleidteknik respektive Molekylärmedicin. Anthony Bachtiar på sång och piano och Nils Öberg på gitarr och bas, lever fortfarande studentens lyckliga dagar. Anthony är snart klar läkare och Nils läser ett masterprogram i sociologi.

Som svar på andra frågan så har vi väl alla drömt om musiken så länge vi kan minnas och spelat i massa olika band tidigare. Så bandet startades för snart ett år sedan, efter att Anthony, Feria och Pedram hade spelat tillsammans i ett nationsband som bara körde covers och ville spela eget. Sen frågade Anthony om Nils ville haka på då han visste att Nils spelade lite olika instrument. Resten är historia som man brukar säga!

Vi är lite nyfikna på bandnamnet, kan ni stilla vår nyfikenhet?


ARSADI betyder ”den vetgirige” på indonesiska vilket också är Anthonys mellannamn. Han hade ARSADI som soloprojekt ca 1 år innan bandet startades. Det passar väl ganska bra eftersom vi är/har varit studenter och törstar efter kunskap… Skämt åsido låter det väl helt enkelt lite annorlunda och ser ganska snyggt ut i text, svårare än så behöver det faktiskt inte vara så vi valde att behålla namnet när vi gick över från soloprojekt till fullt band.

Beskriv er musik med 3 ord.

Svängig, påhittig och genomtänkt.

Hur ser det ut när en låt blir till?


De första låtarna vi repade var i princip färdiga från Anthonys soloprojekt. Men sedan dess så har vi börjat skriva tillsammans i replokalen. Någon tar med en idé, Anthony en sångmelodi, en ackordföljd eller kanske Nils ett gitarriff som vi sedan jammar på och försöker känna åt vilket håll idén vill. Vi testar olika trumkomp, olika färgningar och följd på ackorden och kanske råkar få fram något nytt som blir till en helt ny del. Sen försöker vi sätta ihop alla delar och ändrar ofta strukturen i låten ett antal gånger. Texten skriver Anthony hemma för att inte sno värdefull reptid, som sedan befästs med resten av bandet. Vi har ingen manual direkt utan försöker vara så öppna som möjligt.

Har ni några musikaliska förebilder?


Om vi har! Musikaliska förebilder är nog just källan till vårt hybrida sound. Vi lyssnar alla på olika slags pop men också på väldigt mycket annat. Anthonys husgud är John Mayer och olika jazz/soul artister. Pedram lyssnar mycket på dancehall, såsom Major Lazer, och är precis som Feria ett fan av Coldplay och Kent. Nils lyssnar mest på drömska indieband, framförallt The War on Drugs men även mycket svenskt som Shout Out Louds och Deportees.

Därtill mycket gammal funk och Motown-soul vilket även de andra grabbarna gör plus blues och reggae. Detta är nog anledningen till att vi gör
svängigare grejer än vanlig rak pop. ARSADI skulle nog kunna beskrivas som ett funkigt Coldplay som blandar in jazzackord och bluesskalor.

Ni släpper nya singeln Love Should Be Like. Berätta allt om den!


Love Should Be Like är vår andra singel som följer upp debuten Green Walls från i våras.
Det är en popdänga inspelad hos Youth Recordings i Karlstad som både är vemodig men hoppfull på samma gång. Med ett svängigt groove och lena toner tar vi med lyssnaren på en fartfylld resa om en person på en ny och okänd plats. Med en längtan efter kärlek och något djupare än korta romanser och ytliga omgivningar så förmedlas en öppen fråga om att den där äkta och totalt uppslukande kärleken finns någonstans där ute? Vad ska man säga mer? Vi brukar ha den som extranummer på våra spelningar för att publiken går igång något alldeles extra!

Kan vi förvänta oss en EP eller ett album framöver?


Japp det kan ni, dock kommer vi att släppa en till singel till vintern innan debut-EP:n släpps i vår. Vi är sjukt upptagna med hundra andra saker såsom fotboll, körsång och annat, sen måste man ju faktiskt plugga och jobba lite emellanåt också vilket tar tid.

Vad har ni för planer under de kommande månaderna?


Nu ska vi till en början medverka i lite radiointervjuer och svara på liknande frågor som dessa för lite olika tidningar som vill skriva om oss. Sen ska vi vila ut några veckor och mest repa, skriva nya låtar samtidigt som vi bokar nya gig. Därefter, när speldatum är satta, ska vi börja giga igen och testa nytt material live. Sen ska vi in i studion igen och så småningom ta över världen såklart!

Några sista ord?


Om ni har vägarna förbi Uppsala eller Stockholm så håll utkik efter oss, vi har fått höra att vi är Uppsalas svängigaste popband och hoppas ni kommer och för att kunna avgöra själva! Vi publicerar speldatum på vår Facebooksida och Instagram, som ni kan följa för att få påminnelser och dylikt.

Tack för att ni tog er tid till att svara på våra frågor!


Tusen tack själva för att vi fick äran att medverka, stay groovy! 

Nya singeln hör du här!

Följ ARSADI på Facebook för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com