Intervju: Alice b

Foto: Hilda Randulv

Alice B är tillbaka med albumet Kanske

Med sin sammetslena röst, egna texter och vackra melodier har Göteborgs egna Alice b fångat många själar. Sedan debuten 2011 har hon hunnit släppa flera bejublade plattor och även spelat i bandet School 94. Nu är hon  tillbaka med sitt tredje album Kanske som släpptes 15 mars. Kanske är möjligtvis ett album som inte är för polerat och som bär på en viss kompromisslöshet, där hon inte är rädd för att visa det mörka och svåra. Utan tvekan kommer detta att vara ett av de album vi håller allra högst när det är dags att summera året.

Vi träffade Alice Botéus för en intervju för att få höra om hur arbetet med skivan sett ut. Hugg in!

Hur har arbetet med skivan sett ut? Var det en lång process?

Nej, egentligen inte. Jag har för mig att vi började i somras eller i slutet av sommaren.

Jag hade tre mappar i min Dropbox som hette Dag 1, Dag 2 och Dag 3, och då jobbade vi i tre dagar tror jag. Asså det gick fort. Sen kom jag på att jag ville släppa plattan innan jag fyller 30! Då sa mitt skivbolag att de ville ha allt om tio dagar och då var den inte mixad, det var inte sång på allt, hade inget omslag, hade ingenting typ. Som det inte räckte så var min producent i Mexiko på semester, så han fick jobba där. Jag hade även lunginflammation i tre månader, så jag kunde inte heller vara i studion. Det har gått väldigt fort, men jag har ändå gjort det jag har känt för i stunden.

Varför heter albumet Kanske?

Det har varit mycket tveksamheter om jag ens ska göra en till skiva, jag ville göra en, men jag visste inte när, och så tänkte jag skit samma, väldigt ambivalent.

Hur skiljer sig Kanske från tidigare album?

Jag tror att den påminner mer om första skivan, att den är mer textbaserad och mer berättande. Andra skivan var kanske mer fokuserad på musiken, att det var mycket gitarrer och så, texterna kanske kom lite i andra hand. Den här plattan blir kanske en mix.

Känner du att du har utvecklats mycket från första skivan? Att det har blivit enklare att förverkliga idèerna du har?

Kanske ändå! Nu har jag spelat in plattan utan förväntningar och en plan. Det har kommit med tiden. Alla gitarr- och sångtagningar har varit en tagning rätt igenom och den tar vi. Låtarna bara är. Ganska spontan och impulsiv ändå. Jag har spelat in basen själv, det har jag aldrig gjort innan. Jag har inte heller spelat in med mitt band på samma sätt som innan. Jag spelar trummor på en låt och ibland hör man att oj det där var inte i takt, men jag har testat och då gör det ingenting.

Om du skulle beskriva plattan med tre ord, vad skulle de vara?

Oj va svårt! Jag vet inte… Jag vet inte varför jag tänkte på ord som mord! Det är ändå lite återkommande i plattan. Skivan liksom börjar och slutar med mord. Jag kollar ju mycket på seriemördar-dokumentärer och sånt. Första låten har lite utav ett självmordstema. Och sista låten på skivan är en en kärlekshistoria om hur det är att vara tillsammans med någon som har mördat. Jag tänker lite på Aileen Wuornos, hon som pratar i I Met Her In a Bar är Aileens ex som sitter i rättegången och berättar för första gången. Texten är baserad på att vara ihop med någon som har gjort något jävligt dumt.
Men om jag inte skulle använda ordet mord skulle jag beskriva den som: Jag just nu.

Har du några spelningar på g?

Jag håller på och boka in en massa spelningar. En i Stockholm på Heaven up here. Jag hade tänkt att jag inte skulle spela alls, jag var inte trött på att spela live, den stunden är fantastisk, men allt runt omkring tar ju kål på en. Allt det praktiska att styra upp resa och boende och så har man inte råd och det går inte ens runt. Det blir så himla kämpigt. Plötsligt kändes det också väldigt jobbigt att folk skulle applådera till mina låtar när jag kände att det inte var något att applådera för, för det är ju hemska saker. Det blir en konstig grej typ. Men jag tänkte att om jag tar mer kontroll över spelningarna, jag bokar dem ju själv, vilket är jobbigt och välja själv forum där det passar. Men med Alice b är det svårt.

Men vad är idealspelningen?

Jag har en idé att det ska vara en sittande publik och mer en konsert, typ på Storan där folk köper en biljett och man vet att dem verkligen vill vara där. Det blir mer innerligt.

Någon spelning i Gbg?

Ja, mitt skivbolag ska ha en avslutningsfest den 25 maj på Pustervik. Även Makthaverskan och flera andra kommer spela. För sen är skivbolaget borta.
En länk till evenemanget hittar du här.

Vart ser du dig själv om fem år?

Det känns som att jag inte har tänkt på någonting alls typ. Jag har liksom bara varit fokuserad på att klara av livet typ, att jag inte hunnit tänka på vad jag vill, känner eller vem jag är. Jag är väldigt mycket en allt eller inget person, så antagligen vill jag bara döna ut skivor.

Vart hämtar du inspirationen till albumet eller musiken?

Jag antar att man väl alltid hämtar inspiration från det man lyssnar på eller ser på, men som sagt mycket krim-dokumentärer och det där mörkret som finns och att lägga det på sina liv. Sen har jag också vågat att ta med precis de låtar jag har velat, även om allt är super deppigt så är det precis det här jag ville göra. Förra skivan frågade jag folk om det är okej att jag har med den här låten eller blir det för deppig skiva då? En av låtarna på den här skivan ville jag ha med på den förra, men jag hade inte det för jag tyckte det blev för deppigt. Så nu har jag inte tänkt på det alls. Så här har ni ett mörker och jag hoppas att folk hör mörkret. Jag vill att dom ska höra att det är mörkt. Det är en grej som har varit återkommande när jag skriver, att jag skriver om saker som inte hänt men att dem sen faktiskt händer när jag skrivit det. Det är ganska läskigt och det har varit så i ganska många låtar.

Lyssna på nya albumet här!

Följ Alice b på Facebook och Instagram för att hålla dig uppdaterad!

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com