The Best Albums of 2016

Årslista! Album är det format vi gillar allra mest här på bloggen eftersom det ger en artist eller ett band möjligheten att berätta en historia om de så skulle vilja. Även om ett album inte skulle ha ett tema eller en röd tråd så är det aldrig fel att just få ett helt album av en artist man gillar. Här kommer våra favoriter för 2016.

01. Brian Fallon – Painkillers

Brian Fallon släppte då äntligen sitt första soloalbum Painkillers. Vilka låtar han bjuder oss på. Smoke, Red Lights, Steve McQueen, Nobody Wins… Eftersom Brian är en av de artister jag lyssnat på allra mest under de senaste åren så kan jag inte annat än älska detta. När han släppte första singeln A Wonderful Life i januari så kände jag att det här kommer bli ett bra år. Älskar när musik får en att känna så. När jag satt på bussen och lyssnade på låten varje dag på väg till jobbet så visste jag inte då att jag skulle få träffa honom för en intervju och se honom spela låtarna från skivan live. Jag behöver inga julklappar i år.

02. Hurula – Vapen till dom hopplösa

Så här är det. Hurula får mig alltid att tappa alla ord när jag sätter mig ner för att skriva om honom och jag vet inte riktigt varför. Robert Hurula släppte 2014 sitt första soloalbum Vi är dem våra föräldrar varnade oss för, vilket är ett av de bästa debutalbum som släppts i Sverige. Uppföljaren Vapen till dom hopplösa gjorde nog ingen besviken och han bevisar återigen att allt han släpper håller en enormt hög kvalitet. Årets bästa svenska album, helt klart och han är landets just nu bästa live-artist.

03. Jack Garratt – Phase

Jack Garratt är en galet duktig sångare och låtskrivare. Han tar med en på resor man inte visste att man skulle ge oss ut på och hans röst är helt magisk. Det är inte ofta jag blir överraskad när jag lyssnar på musik och det är därför jag gillar Jacks låtar så mycket. Kanske såg du hans grymt fina spelning på Way Out West i somras? Debutalbumet Phase är redan en klassiker.

04. The Slow Show – Dream Darling

Första gången jag hörde The Slow Show var förra året då de släppte sitt debutalbum White Water och blev blixtkär i sångarens röst och bandets musik. Det kändes därför extra trevligt att vi fick en uppföljare redan i år då vi fick lyssna till albumet Dream Darling. Texterna handlar om bandmedlemmarnas relation med varandra och saker som de var och en gått igenom de senaste åren. Missa inte denna.

05. Blossoms – Blossoms

Blossoms har det senaste året slagit igenom på bred front och deras melodiösa indiepop har hyllats av fans världen över. Deras självbetitlade debutalbum gjorde ingen besviken och innehåller hits som Charlemagne, At Most A Kiss och Blown Rose. Det här var första albumet vi fick från det brittiska bandet som vet receptet på en bra låt, det kommer definitivt inte att vara deras sista.

06. The Last Shadow Puppets – Everything You’ve Come To Expect

Superduon The Last Shadow Puppets som består av medlemmarna Alex Turner och Miles Kane släppte sin efterlängtade uppföljare till debutalbumet The Age Of The Understatement från 2008 och fansen jublade. Det nya albumet Everything You’ve Come To Expect lät precis så bra som jag hoppats på. Spelningen på Way Out West i somras var definitivt en av årets höjdpunkter vad gäller spelningar.

07. Jonathan Johansson – Love & Devotion

Kan den här killen släppa ifrån sig en dålig låt? Med nya albumet Love & Devotion som släpptes i november kan vi inte annat än att konstatera att Jonathan Johansson är en av Sveriges skickligaste låtskrivare. Jag har sett honom live ett antal gånger nu (ska iväg till Pustervik om en stund för att göra det ytterligare en gång) och måste säga att jag imponeras av honom mer och mer för varje gång.

08. Kitok – @Darkwebdetox

Kitok släppte nya albumet #Darkwebdetox och följde därmed upp sin fantastiska debut Paradise Jokkmokk från förra året. Precis som sist går det inte att värja sig, denna gång är det kanske ännu svårare att göra just det. Kitok plockar pinnen ur röven, är brutalt ärlig och sparkar hårt åt alla håll. Magnus Ekelund är en skicklig textförfattare som har en förmåga att beröra och få mig att verkligen vilja lyssna på vad han har att säga. För mig är han kingen av pepp även i fall han är så mycket mer än så naturligtvis. Ett av årets snyggaste omslag fick vi också.

09. Olov Antonsson – Nere och ute i AC län

Årets överraskning. Som jag skrev tidigare så älskar jag att bli överraskad och hade inte hört talas om Olov Antonsson när jag tryckte på play efter att han släppt sitt debutalbum Nere och ute i AC län. Jag visste helt plötsligt inte riktigt vart jag skulle ta vägen. Skulle jag lyssna uppifrån och ner, trycka på Shuffle-knappen eller gå efter den titel som jag först ville kasta mig över? Det fick bli det förstnämnda. Det här är ett album som jag inte känner mig färdig med på långa vägar utan det får följa med till 2017. Vilket fint omslag också!

10. Seafret – Tell Me It’s Real

Den brittiska duon Seafret som består av medlemmarna Jack Sedman och Harry Draper släppte tidigare i år sitt fantastiska debutalbum Tell Me It’s Real. Duon kommer från den lilla kuststaden Bridlington i nordöstra England. Namnet Seafret är en lokal benämning på dimmorna som kommer insvepandes från Nordsjön under sommaren. Bandets namn speglar deras musik väldigt väl vilket är trevligt och de har hittat ett fint sound. Deras låtar är välskrivna och innehåller mycket känsla. 2014 släppte de sin debut EP Give Me Something och började snabbt få uppmärksamhet för sina fina låtar med känslosamma texter. De följde därefter upp debuten med den fina EP:n Oceans och de har turnerat flitigt och byggt upp en stark fanbase.

11. Tom Chaplin – The Wave

Keanes sångare Tom Chaplin annonserade tidigare i år att han startat ett soloprojekt och därefter fick vi bland annat lyssna till den briljanta singeln Still Waiting. 14 oktober fick vi då äntligen albumet The Wave. Rösten är densamma men berättelserna är nya och albumet är givet när vi listar våra favoriter för året.

12. Västerbron – Till vilket pris som helst

Västerbron fick i alla fall mig att vilja konsumera deras album Till vilket pris som helst för det är ett av de bästa svenska albumen i år. Jag fullkomligt älskar deras sound och texter och det är helt galet att jag ännu inte lyckats med att se dem spela live.

13. Max Jury – Max Jury

Den amerikanska artisten och låtskrivaren Max Jury släppte tidigare i år sitt självbetitlade debutalbum. Det är personligt, lekfullt och han låter inte som någon annan. Albumet innehåller fantastiskt fina singlar såsom Beg & Crawl och Numb och när han nu samlade ihop sina sånger och lät oss lyssna på ett fullt album så kan jag bara konstatera att han är en artist att räkna med i framtiden. Så passa på att lyssna på ett av årets finaste debutalbum.

14. Birdy – Beautiful Lies

Den engelska sångerskan och låtskrivaren Birdy släppte i våras albumet Beautiful Lies. Hon har en grymt fin röst, är en skicklig låtskrivare och albumet innehåller givna hits såsom Keeping Your Head Up, Wild Horses och Growing Pains.

15. Tjuvjakt – Välkommen till Mångata

Hiphopkollektivet Tjuvjakt släppte sitt debutalbum Välkommen till Mångata. Cornflakes i sängen, hur såld kan man bli på en låt egentligen. Det är ett helt makalöst fint album och eftersom deras texter trollbinder så är det ett album som bara fortsätter att växa ju mer jag lyssnar på det. De släppte albumet på sin egna label Mångata, därav den passande titeln. Trots att de inte släppt album tidigare har de byggt en stor fanbase och har massa miljoner streams på Spotify.

Inläggsförfattare: soundofhisingen.se

Sound of Hisingen tipsar om nya och redan etablerade artister och band. Tipsa oss gärna! soundofhisingen@gmail.com